REMEIS CASOLANS DELS PAÏSOS CATALANS. 100 receptes de medicina popular. Un recull de Xavier Uriarte

1a. edició: març de 2009.

ACNE ROSÀCIA
Montse Alaminos, Figueres
COMPONENTS
• Infusió de calèndula
PREPARACIÓ I ADMINISTRACIÓ
Aplicar i deixar 20 minuts. Retirar amb aigua tèbia.

AFONIA
Dolors Carrera, Celrà
COMPONENTS
• Espiga de blat de moro
PREPARACIÓ I ADMINISTRACIÓ
S’agafa la part central de l’espiga de blat de moro, se’n tallen dues o tres rodanxes fines i se’n fa una infusió.
Es pren calent abans d’anar a dormir.
ANGINES (1)
Dolors Carrera, Celrà
COMPONENTS
• Oli d’oliva
PREPARACIÓ I ADMINISTRACIÓ
Es fan fregues als braços. Per tal que llisqui millor la mà, prèviament s’hi posen unes gotes d’oli d’oliva.
Es comença per l’avantbraç fins arribar al braç, tot prement les venes amb el polze. Un cop s’arriba al canell es prem fort perquè no pugi la sang i amb l’altra mà es toma a repetir el procediment fins que, en passar els dits per damunt de les venes, no s’hi noti cap grumoll.
Després es fa el mateix amb l’altre braç.

ANGINES (2)
Neus Siñol, Maresme
COMPONENTS
• 50 g de fulles seques d’agrimònia
PREPARACIÓ I ADMINISTRACIÓ
Bullir les fulles seques d’agrimònia en mig litre d’aigua, afegir-hi una cullerada de mel i filtrar-ho.
Fer gàrgares amb el líquid una mica calent, dos cops als dia.

ARTERIOSCLEROSI
Rosa López, Figueres
COMPONENTS
• 50 g d’auró blanc
• 50 g de fulles de vesc
• 20 g de flor de malva
• 1 litre de vi dolç
PREPARACIÓ I ADMINISTRACIÓ
Es posen en maceració els ingredients durant quinze dies.
Se’n pren el vi resultant.

BERRUGUES (1)
Mònica Busquets, Osor
COMPONENTS
• Verdolaga (Portulaca oleracea)
PREPARACIÓ I ADMINISTRACIÓ
S’agafa un tros de verdolaga net, sense altra preparació, i el freguem en la berruga fins que deixi anar el suc.
S’ha de realitzar l’operació 3 dies seguits.

BERRUGUES (2)
Trini Torres, Aitona
COMPONENTS
• 9 boles d’aranyó
PREPARACIÓ I ADMINISTRACIÓ
S’agafen un a un els aranyons, es mosseguen i es freguen damunt de les berrugues. Després es fa un forat al bosc i allà on enterris els aranyons, hi deixaràs les berrugues.

BERRUGUES (3)
Josep Tur Escandell
COMPONENTS
• Saliva
PREPARACIÓ I ADMINISTRACIÓ
Aplicar la saliva sobre les berrugues, en dejú. Repetir l’aplicació tres cops cada matí durant 5 dies.

BRIÀ DELS VEDELLS
Teresa Soler, Castellfollit de la Roca
COMPONENTS
• Arròs de paret (Sedum album L.)
• Oli d’oliva
• Flor de sofre
PREPARACIÓ I ADMINISTRACIÓ
Bullir l’arròs en oli. Es col•loca l’oli de bullir l’arròs de paret sobre la lesió de la pell; s’hi col•loca al damunt la flor de sofre. Es tapa amb un drap i s’aplica unes quantes vegades al dia durant 2 o 3 dies. Als tres dies ja és guarit.

BRONQUITIS I PIT CARREGAT
Maria Ribas, Formentera
COMPONENTS
• Fulles d’eucaliptus
PREPARACIÓ I ADMINISTRACIÓ
Es realitza una decocció de les fulles en aigua durant uns minuts.
Es realitzen bafs diverses vegades al dia.

CIÀTICA I ESGUINÇ
Pobles de l’Alt Empordà
COMPONENTS
• Oli d’oliva
• Orenga
PREPARACIÓ I ADMINISTRACIÓ
Preparar oli d’oliva i orenga en una ampolla en maceració durant 8 dies.
Quan calgui, escalfar-ho al bany maia i aplicar-ho sobre la zona afectada.

CIRCULACIÓ
Rosa López, Figueres
COMPONENTS
• Hipèric
• Bitxo
• Calèndula
• Auró blanc
• Farigola
• Ruda
• Ginkgo
• Milfulles
• Càmfora
• Glicerina liquida
PREPARACIÓ I ADMINISTRACIÓ
Es posa al bany maria un litre de glicerina amb sis grapats de flors d’hipèric, sis bitxos, set fulles de ginkgo, set grapats de flors de set branques en flor de farigola, tres brots de ruda i set grapats de flor d’auró blanc.
Es va remenant, sense deixar que la glicerina s’escalfi més del compte, i a la mitja hora ja es pot retirar del foc; no deixarem de remenar fins que es refredi. Es filtra i ja es pot aplicar.
Es fa servir per activar la circulació sanguínia, en cas de cames i braços cansats, mala circulació, per a la millora de la circulació capil•lar, per evitar l’acne rosàcia i per tonificar i restablir la circulació lenta.

CLIVELLES ALS PEUS
Rosa López, Figueres
COMPONENTS
• Calèndula
PREPARACIÓ I ADMINISTRACIÓ
S’agafen els pètals de la calèndula i es col•loquen entre la pell i el mitjó, repartint els pètals per on facin mal les clivelles. La pell s’anirà estovant i les clivelles cicatritzaran en pocs dies.

COLESTEROL (SANG ESPESSA)
Maria Ribas, Formentera
COMPONENTS
• Tres grans d’all
• Un quart de ceba
• Un quart de llimona sencera
PREPARACIÓ I ADMINISTRACIÓ
S’introdueixen tots els elements en un recipient amb aigua i es deixa en remull tota la nit. L’endemà s’esprem la llimona que estava macerant.
Beveu el líquid resultant en dejú.

COLL IRRITAT
Dolors Carrera, Celrà
COMPONENTS
• Farigola
• Suc de llimona
• Mel
PREPARACIÓ I ADMINISTRACIÓ
Es fa una infusió de farigola. Es posa en un got amb una cullerada de mel i unes gotes de suc de llimona i se’n fan gàrgares.
Es pot repetir tantes vegades com calgui.

CONJUNTIVITIS
Dolors Carrera, Celrà
COMPONENTS
• Farigola
PREPARACIÓ I ADMINISTRACIÓ
Es fa una infusió de farigola. S’hi mulla una gasa i s’aplica primer en un ull i després en l’altre, tot tenint present que no es pot aplicar amb la mateixa gasa en tots dos ulls.
Aquesta operació pot repetir-se diverses vegades.

CONJUNTIVITIS DEL NOUNAT
Trini Torres, Albons
COMPONENTS
• Llet matèrna
PREPARACIÓ I ADMINISTRACIÓ
Es posen unes gotes de llet materna en l’ull que té conjuntivitis, i es repeteix l’operació mentre calgui.

CONTUSIONS I REVINCLADES DEL TURMELL
Catalina Mayans, Formentera
COMPONENTS
• Palla d’ordi
PREPARACIÓ I ADMINISTRACIÓ
S’introdueix la palla en un cassó amb aigua i tapat, i es bull a foc lent uns deu minuts, fins que es desprenguin vapors.
S’exposa la zona afectada (turmells) al vapor. Es cobreix aquesta zona .(dels peus fins als genolls) amb una tovallola. Es realitza l’operació durant uns 20 minuts aproximadament, un cop al dia o en dies alterns.
COR
Maria Molas, Ridaura, Olot
INDICACIÓ
Per enfortir el cor. Al poble de Ridaura, prop d’Olot, es comenta la història d’una dona que va estar ingressada llargament a l’hospital comarcal a causa d’una greu malaltia del cor. En sortir de l’hospital, ja desnonada, per morir a casa, la dona es va refer miraculosament gràcies a prendre habitualment aquesta infusió. La pacient recuperada era la germana de la dona que ens explica el remei.
COMPONENTS
• 1 litre d’aigua
• 3 o 4 grapats de la pell que es troba dins les nous (Juglans regia L.)
PREPARACIÓ I ADMINISTRACIÓ
Bullir en un litre d’aigua. els 3 o 4 grapats de la pell de les nous, durant uns 3 minuts, i colar el preparat.
Prendre els gots que es vulgui durant tot el dia i repetir el preparat durant tres dies seguits. Se’n pot prendre alguns dies més, però en menor mesura: un o dos gots al dia durant 3 o 4 dies més.

CREMADES (1)
Dolors Carrera, Celrà
ADMINISTRACIÓ
Aplicar gel sobre la cremada.
Aplicar oli d’oliva i un pessic de sal sobre la cremada
CREMADES (2)
Maria Ribas, Formentera
COMPONENTS
• Patates
PREPARACIÓ I ADMINISTRACIÓ
Es talla la patata per la meitat. S’aplica una meitat de patata sobre la cremada i es canvia per l’altra meitat quan estigui calenta. D’aquesta manera, s’aconsegueix d’alleujar el dolor i evitar l’aparició de butllofes.

CREMADES (3)
Pobles de l’Alt Empordà
COMPONENTS
• All
• Oli d’oliva
PREPARACIÓ I ADMINISTRACIÓ
Es tritura un gra d’all i s’hi afegeix una mica d’oli d’oliva.
S’unta damunt la cremada.

CREMADES (4)
Rosa López, Figueres
COMPONENTS
• Oli d’oliva
• Hipèric
PREPARACIÓ I ADMINISTRACIÓ
Es prepara un oli posant a macerar les flors obertes d’hipèric en oli verge durant quaranta dies al ras, remenant-lo cada dia. Passat aquest temps es filtra.
S’aplica aquest oli tres vegades al dia.

CUCS
Anna Sirvent, Sant Jordi Desvalls
COMPONENTS
• 1 cullerada d’oli
• 1 cullerada de vinagre
• 1 cullerada de suc de ceba
• 1 cullerada d’anís
PREPARACIÓ I ADMINISTRACIÓ
Es barregen tots els ingredients i es prenen en dejú durant una novena (9 dies).

CURA DEL CUTIS
Rosa López, Figueres
COMPONENTS
• Calèndula
• Cera
• Oli d’oliva
PREPARACIÓ I ADMINISTRACIÓ
Posem a escalfar l’oli i la cera i s’hi afegeixen les flors de calèndula. Un cop estiguin ben dissolts, es deixa reposar tota la nit. L’endemà es tornen a posar al foc i un cop en estat líquid es filtra i es guarda en pots opacs. És una eficaç crema de bellesa.

CUTIS (DE TOTA MENA). MASCARETA HIDRATANT
Montse Alaminos, Figueres
COMPONENTS
• Iogurt natural (1 cullerada sopera)
• Mel (1 cullerada de cafè)
PREPARACIÓ I ADMINISTRACIÓ
Barrejar la mel i el iogurt, aplicar en el cutis net i deixar actuar 20 minuts. Retirar amb aigua tèbia.

DEPURACIÓ DE BUDELLS
Montse Alaminos, Figueres
COMPONENTS
• Api
• Ceba
• Enciam
PREPARACIÓ I ADMINISTRACIÓ
Agafem una branca d’api, una ceba grani 4 fulles d’enciam, un pessic de sal i aigua. Bullim tots els ingredients durant una hora.
Beurem del brou durant tot el dia, sense prendre res més.
DESMAQUILLADOR DE CUTIS MIXT
Montse Alaminos, Figueres
COMPONENTS
• Llet desnatada
PREPARACIÓ I ADMINISTRACIÓ
Escalfar la llet prèviament, aplicar-la i retirar-la amb un cotó, repetir i netejar bé la pell amb aigua tèbia.

DESPRÉS DEL PART
Maria Ribas, Formentera
COMPONENTS
• Fulles de noguer
PREPARACIÓ I ADMINISTRACIÓ
Es prepara una decocció de les fulles de noguer (2 minuts d’ebullició).
Realitzeu banys de la zona vaginal amb l’aigua de la decocció dos o tres cops al dia. Es repeteix l’operació durant uns quants dies.

DIARREA (1)
Pobles de l’Alt Empordà
COMPONENTS
• Clara d’ou
• Oli d’oliva
PREPARACIÓ I ADMINISTRACIÓ
Es prepara 1 clara d’ou amb 2 cullerades d’oli i es bat. Se n’ingereix el resultat.

DIARREA (2)
Trini Torres, Albons
COMPONENTS
• Llimona
PREPARACIÓ I ADMINISTRACIÓ
Es prepara el suc de llimona i es pren.

DISGUST
Maria Ribas, Formentera
COMPONENTS
• Fulles de centàurea
PREPARACIÓ I ADMINISTRACIÓ
Es prepara una infusió de la planta i es pren entre 2 i 3 vegades al dia.

DOLOR ARTICULAR (1)
Manel Torras, Sant Hipòlit de Voltregà
COMPONENTS
• 1 litre d’alcohol de 90°
• Bitxos
• 250 cc de conyac
PREPARACIÓ I ADMINISTRACIÓ
Posar l’alcohol i el conyac en una terrina de vidre per a conserves. Després, afegir bitxos fins a tapar la base del recipient i afegir-ne un grapat més. Tapar-ho i deixar-ho macerar a l’aire lliure durant vuit o deu dies.
Es fricciona la zona amb dolor diverses vegades al dia.

DOLOR ARTICULAR (2)
Rosa López, Figueres
COMPONENTS
• Aiguardent de 96°
• Bitxo
PREPARACIÓ I ADMINISTRACIÓ
Es posa a macerar mig litre d’aiguardent de 96° amb tres bitxos durant 15 dies.
Es fan fregues i serveis per als dolors reumàtics, lumbàlgies i torticoli.

ÈCZEMA
Maria Teresa Sella, Agullana
COMPONENTS
• El suc d’una llimona
• Oli d’oliva
PREPARACIÓ I ADMINISTRACIÓ
Emulsionem l’oli d’oliva juntament amb el suc de la llimona. Col•loquem l’emulsió en un drap de cotó en forma de cataplasma.
Ho apliquem sobre l’èczema fins que desaparegui.

ENCETADA
Pobles de l’Alt Empordà
COMPONENTS
• Oli d’oliva
• Aigua
PREPARACIÓ I ADMINISTRACIÓ
Preparar en un platet unes 12 gotes d’oli d’oliva amb unes 3 gotes d’aigua. Batre amb una forquilla fins a punt de neu.
Aplicar sobre la zona encetada.

EXPECTORACIÓ EN PROCESSOS BRONQUIALS
Narcisa Vila González, Sant Jordi Desvalls
COMPONENTS
• Sucre candi o roig
• Una llimona
• Regalèssia
• Aigua
PREPARACIÓ I ADMINISTRACIÓ
Posem l’aigua en un recipient al foc. Quan bulli hi afegim el sucre, la regalèssia i la llimona. Apaguem el foc i ho deixem macerar uns 10 minuts. Filtrem el preparat.
Prenem el xarop a glops durant tot el dia.

FARINGITIS
Dolors Carrera, Celrà
COMPONENTS
• Àrnica
• Licor d’anís
PREPARACIÓ I ADMINISTRACIÓ
S’agafa una ampolla d’anís de litre i s’hi introdueixen unes 10 flors d’àrnica i es deixa macerar.
Es pren a glopets petits una culleradeta d’aquest líquid, dues o tres vegades al dia. És aconsellable de fer la darrera presa abans d’anar a dormir. Es repeteix l’operació fins que el dolor desapareix. L’àrnica s’ha de prendre amb prudència perquè presenta una certa toxicitat.

FEBRE
Dolors Picanyol, Sant Jordi Desvalls
COMPONENTS
• Argila verda
• Vinagre
• Aigua
PREPARACIÓ I ADMINISTRACIÓ
Desfer l’argila en el vinagre i l’aigua i col•locar-la entre un drap de fil en forma de cataplasma.
Col•locar al cap o a la part més calenta del cos.
FERIDES I TALLS AMB SANG
Maria Ribas, Formentera
COMPONENTS
• Fulles de romaní
PREPARACIÓ I ADMINISTRACIÓ
Es masteguen les fulles de romaní fins aconseguir-ne una bona trituració.
S’apliquen les fulles en forma de cataplasma. Es repeteix l’operació fins que la ferida deixi de sagnar.

FERIDES INFECTADES (1)
Maria Cufí, La Jonquera
COMPONENTS
• Ceba
• Oli d’oliva
PREPARACIÓ I ADMINISTRACIÓ
Es talla una rodanxa gruixuda de la ceba, es passa per la paella amb unes gotes d’oli d’oliva fins que es s’enrosseixi una mica, però sense que es cremi ni es torri. La deixem refredar, i quan estigui freda en tallem un tros a la mida de la ferida a curar.
Col•loquem el tros de ceba sobre la ferida a manera d’apòsit. El cobrim amb una gasa i un esparadrap. S’aplica durant la nit i es retira al matí. La ceba absorbeix el pus i deixa la ferida neta.
FERIDES INFECTADES (2)
Dolors Picanyol, Sant Jordi Desvalls
COMPONENTS
• 2 branques de farigola
• Un tros de sabó ‘Lagarto’
• Aigua
PREPARACIÓ I ADMINISTRACIÓ
En un cassó posem l’aigua al foc; quan bulli hi afegim la farigola i les escames de sabó, fins que aquest es dissolgui.
Banyem la part afectada en el preparat el més calent que es pugui, retirant-la immediatament i tornant-la a submergir. Repetim el procediment unes quantes vegades.

FERIDES INFECTADES (3)
Montse Alaminos, Figueres
COMPONENTS
• All
PREPARACIÓ I ADMINISTRACIÓ
Es lleva la pell seca de l’all, i un cop la ferida ha sagnat es col•loca el gra d’all a la ferida i s’embolica amb un apòsit du-rant tot el dia. Canviar a l’endemà.
FLEGMÓ
Xavier Uriarte. Sant Daniel
COMPONENTS
• Col verda
PREPARACIÓ I ADMINISTRACIÓ
S’escalfa en una paella seca (sense oli) una fulla de col verda.
Ben calentona, es posa en la zona del flegmó durant 30-45 minuts amb una bossa d’aigua calenta. Es pot repetir l’aplicació sempre que calgui.

FURÓNCOLS
Maria Ribas, Formentera
COMPONENTS
• Pa de blat
• Llet o formatge de cabra i ovella
PREPARACIÓ I ADMINISTRACIÓ
S’afegeixen les molles de pa en un cassó amb llet i es bull tot plegat durant dos o tres minuts.
Aplicar la barreja directament sobre el furóncol i cobrir-ho amb una gasa durant tota la nit. Repetir l’aplicació fins aconseguir d’eliminar el pus. Netejar completament el furóncol.

HEMORROIDES (1)
Lídia Gadea, Figueres
COMPONENTS
• 30 g del fruit del xiprer
• 1 litre d’aigua
PREPARACIÓ I ADMINISTRACIÓ
Preparem una decocció amb l’aigua i els fruits del xiprer. La deixem bullir durant 12 minuts. Aboquem el preparat ja colat en una banyera adequada per a fer banys de seient. Fem banys de seient de 2 o 3 minuts de durada.

HEMORROIDES (2)
Xavier Uriarte, Sant Daniel
COMPONENTS
• Tomàquet fresc
PREPARACIÓ I ADMINISTRACIÓ
Es talla el tomàquet fresc en rodanxes fines. La persona afectada s’estira de bocaterrosa i es col•loquen 2 o 3 rodanxes fresques damunt la morena durant 30 minuts. Es pot repetir 2 o 3 cops al dia.

HERPES
Victòria Picart, Olot
COMPONENTS
• Angèlica
• Menta
• Llimona
• Mel
PREPARACIÓ I ADMINISTRACIÓ
Afegim uns 8 grams d’angèlica i una cullerada de fulles de menta per cada litre d’aigua bullent, a manera d’infusió. Ho deixem reposar durant mitja hora i ho filtrem.
El brou resultant es pren en tasses, cada 5 o 6 hores, i perquè sigui més eficaç se li afegeix a cada tassa el suc d’una llimona i 2 cullerades de mel.

INFECCIONS DE LA PELL
Maria Illamola, Torelló
COMPONENTS
• Obriülls
• Arrel de julivert
• Plantatge de fulla estreta
• Ruda
• 1/4 de litre d’oli d’oliva
PREPARACIÓ I ADMINISTRACIÓ
Es col•loca un bon pessic de cadascuna de les herbes dins l’oli que prèviament haurem col•locat en un recipient que pugui anar al foc. Es posa a coure fins que les herbes estiguin ben rosses, però no cremades. Es treu del foc i es deixa refredar. Un cop fred es guarda en una ampolla de vidre que tanqui bé.
S’aplica quan hi hagi ferides a la pell o cicatrius.

INFECCIÓ D’ORINA
Rosa López, Figueres
COMPONENTS
• Boixerola
• Flors d’hipèric
• Ortiga
PREPARACIÓ I ADMINISTRACIÓ
Es fa una infusió amb un grapat de flors d’hipèric, amb boixerola i ortiga. Serveix per a infeccions d’orina i cistitis crònica.

INFLAMACIÓ
Dolors Carrera, Celrà
COMPONENTS
• Alcohol
• Flors d’àrnica
PREPARACIÓ I ADMINISTRACIÓ
S’agafa una ampolla de vidre, s’omple d’alcohol i s’hi fiquen unes quantes flors d’àrnica i es deixa en repòs.
Quan et dónes un cop o tens una part del cos inflamada et fas fregues amb aquest alcohol.

INSOLACIÓ
Pobles de l’Alt Empordà
COMPONENTS
• Un cogombre
• Oli
• Aigua de roses
• Llimona
PREPARACIÓ I ADMINISTRACIÓ
S’agafa mig cogombre pelat i triturat, 3 cullerades d’oli d’oliva, 10 gotes d’aigua de roses i el suc d’una llimona. Es bat i es guarda a la nevera.
Es va aplicant sobre la zona cremada pel sol.

LACTÀNCIA. PREPARAR EL PIT
Pobles de l’Alt Empordà
COMPONENTS
• Flors de calèndula
• Oli d’oliva
PREPARACIÓ I ADMINISTRACIÓ
Es cullen les flors de la calèndula i es posen en maceració amb oli d’oliva durant 15 dies a la intempèrie.
Es posa l’oli a la zona del mugró i l’arèola amb crema de cacau, en dies alterns.

MAL DE CAP I FEBRE (1)
Maria Ribas, Formentera
COMPONENTS
• Patata
• Pebre negre
PREPARACIÓ I ADMINISTRACIÓ
Trossejar una patata i empolvorar els trossos amb el pebre negre picat.
S’apliquen els trossos de patata empolvorats sobre les temples, els canells i el centre de la planta dels peus. Es van canviant periòdicament les patates, fins que cessi el mal de cap i/o la febre.

MAL DE CAP I FEBRE (2)
Maria Ribas, Formentera
COMPONENTS
• Pa torrat
• Vinagre
PREPARACIÓ I ADMINISTRACIÓ
Amarar les rodanxes de pa amb vinagre.
Aplicar el pa sobre les temples i els canells. Renovar les rodanxes de pa periòdicament, fins al cessament del mal de cap i la febre.

MAL DE CAP I FEBRE (3)
Maria Figueras, Sant Gregori
COMPONENTS
• Malva
• Verdolaga
• Plantatge
• Camamilla
• Vi blanc
PREPARACIÓ I ADMINISTRACIÓ
Prenem un manat de cadascuna de les plantes: malva, verdolaga i plantatge, i les bullim en un litre d’aigua. Barregem la decocció resultant amb vi blanc en una proporció de 2/3 d’aigua per 1/3 de vi blanc.
Amb aquest preparat xopem un drap de cotó i hi afegim al damunt flors de camamilla triturades o en pols.
Apliquem el drap amarat al front d’una templa a l’altra. Així es calma el mal de cap.

MAL D’ORELLA (1)
Pobles de l’Alt Empordà
COMPONENTS
• Oli d’oliva
• All
PREPARACIÓ I ADMINISTRACIÓ
Es daura 1 gra d’all amb oli. Quan estigui tebi es col•loca l’all a l’orella adolorida.

MAL D’ORELLA (2)
Trini Torres. Albons
COMPONENTS
• Llet materna
PREPARACIÓ I ADMINISTRACIÓ
Es pren la mida d’un didal de cosir de llet materna. Ha d’estar tèbia.
Es posa directament sobre l’orella inflamada. Es repeteix les vegades que calgui.
MAL DE PANXA (1)
Francisco Verdaguer, Torelló
COMPONENTS
• Camamilla
• Aigua
PREPARACIÓ I ADMINISTRACIÓ
En un recipient es posa mig litre d’aigua. Quan comenci a bullir s’hi afegeix un grapat de camamilla, es deixa que bulli durant alguns minuts i s’apaga el foc. Es deixa reposar uns 5 minuts, tot seguit es cola la infusió i es posa en una palangana.
Es fa servir per via tòpica; es col•loca el malalt ajagut al llit, de panxa enlaire, amb el ventre nu. Es xopa un drap de cotó en la infusió calenta un cop. escorregut, s’aplica sobre el ventre del pacient fins que es refredi. Repetirem l’operació unes quantes vegades seguides, fins a calmar el mal.

MAL DE PANXA (2)
Dolors Carrera, Celrà
COMPONENTS
• Camamilla
• Comí
PREPARACIÓ I ADMINISTRACIÓ
Es fa una infusió de camamilla i uns grans de comí.
Es pren calenta si es vol, es pot endolcir amb una culleradeta de mel o amb un pessic de sucre.
MAL DE PANXA (3)
Maria Cufí, La Jonquera
COMPONENTS
• 5 fulles de menta
• Aigua
• Sal
• Oli d’oliva
• Pa sec i tallat petit
PREPARACIÓ I ADMINISTRACIÓ
Fem una infusió amb l’aigua i les fulles de menta. Hi afegim una mica de sal i un raget d’oli d’oliva. Hi afegim el pa tallat en trossos petits. Ho fem bullir alguns minuts i ho passem pel túrmix fins que quedi una crema.
Es pren com a sopa i com a únic àpat.

MAL DE PANXA (4)
Antònia Agulló, Campdevànol
COMPONENTS
• 3 o 4 fulles seques de polígala (Polígama calcarea)
• 1/4 de litre d’aigua
PREPARACIÓ I ADMINISTRACIÓ
Introduir les flors seques en un got i abocar-hi a sobre l’aigua bullent. Deixar en maceració uns 5 minuts i tot seguit colar-ne el contingut. Podem afegir-hi una cullerades de mel per edulcorar-ho.
Es pren després dels àpats, per alleujar el dolor d’estómac.
MAL DE QUEIXAL
Maria Cufí, La Jonquera
COMPONENTS
• Julivert picat
• Oli
• Sal
PREPARACIÓ I ADMINISTRACIÓ
Barregem el julivert picat amb un rajolí d’oli i un pessic de sal. Fem petites boletes amb el preparat.
Col•loquem les boletes del preparat a la zona dolorosa del queixal.

MAL DE RONYÓ
Maria Figueras, Sant Gregori
COMPONENTS
• 16 g de càmfora
• 33 g d’oli d’ametlles amargants
• 22 g de greix de balena o d’un altre peix
PREPARACIÓ I ADMINISTRACIÓ
Barregem enèrgicament tots els ingredients fins que estiguin amalgamats i en resulti una pomada.
Amb la pomada resultant friccionem sobre la zona afectada.
MASTITIS
Xavier Uriarte, Sant Daniel
COMPONENT
• Cebes
• Aigua
PREPARACIÓ I ADMINISTRACIÓ
S’agafa una olla ampla amb 1/2 litre d’aigua i es tallen bé cinc cebes. S’escalfa l’olla a foc intens i es va escalfant la ceba. Quan estigui ben calenta se’n posa una part en un drapet de cotó o de lli i s’aplica sobre la mama inflamada. Quan es refreda, es posa la ceba freda a l’olla i novament la ceba que estava calenta s’aplica damunt el pit i així de manera contínua i intensa durant 1 hora.
Es repeteix l’operació cada 3 hores durant una hora, durant 1 o 2 dies.

MENSTRUACIÓ (1)
Rosa López, Figueres
COMPONENTS
• Calèndula
PREPARACIÓ I ADMINISTRACIÓ
7 flors de calèndula en 1/4 de litre d’aigua bullent durant 5 minuts. Es deixa reposar i es cola.
És excel•lent per a l’amenorrea i la dismenorrea, o sigui, si les menstruacions són escasses ajuda a baixar, i calma el dolor menstrual, i si les regles són copioses ajuda a disminuir.
Gràcies als seus tanins, aquesta tisana ajuda a guarir o prevenir els càncers incipients d’estómac i intestins.

MENSTRUACIÓ (2)
Rosa López, Figueres
COMPONENTS
• Ruda
PREPARACIÓ I ADMINISTRACIÓ
Es realitza una infusió de ruda: si les fulles són fresques, 1 gram de fulles; si són seques, mig gram, i se’n pren un parell de cops al dia.
No s’ha de depassar aquesta dosi.
La ruda provoca la menstruació; per això s’ha de prendre just quan ha de venir. En dosis més grans del normal, podria ser tòxica. En dosis no tòxiques provoca contraccions uterines; és per això que se li atribueixen virtuts abortives.

MUCOSITATS
Alícia Rodríguez, Albons
COMPONENTS
• Una ceba petita
• El suc d’una llimona
PREPARACIÓ I ADMINISTRACIÓ
Es tritura la ceba amb el suc de la llimona de seguida, sense donar temps a reposar, es pren tot en dejú. Repetir set dies.
PEDRES AL RONYÓ
Maria Ribas, Formentera
COMPONENTS
• Arenària
PREPARACIÓ I ADMINISTRACIÓ
Es fa una infusió de les sumitats florides.
Es pren una infusió en dejú i una altra després de sopar.
S’allargarà el tractament fins que s’hagi notat milloria i/o l’expulsió de les pedretes.

PUES D’ERIÇÓ
Agneta Molas, Albons
COMPONENTS
• Alfals
PREPARACIÓ I ADMINISTRACIÓ
Prenem uns brots tendres d’alfals i els aixafem en un morter. Reservem el plasma que resulta del procés.
Aquest plasma resultant s’aplica a la zona on hi ha clavada la pua de l’eriçó, i l’emboliquem amb un mocador de cotó per subjectar-ho. Es col•loca abans d’anar a dormir i es deixa actuar durant tota la nit. S’aplica tants dies com calgui fins que la pua surti sola.
PULMONIA
Dolors Carreres, Celrà
COMPONENTS
• Oli d’oliva
• Lluert
PREPARACIÓ I ADMINISTRACIÓ
Per tallar una pulmonia de forma natural es fa servir oli de lluert. S’agafa un lluert viu, s’escalfa oli d’oliva quan estigui bullint, s’hi fica el llangardaix i es tapa. Un cop fred l’oli es fica en un pot de vidre i es guarda.
Se’n pren una cullerada abans d’anar a dormir. Es pot barrejar amb llet calenta. Si cal, es repeteix l’operació. Cal remarcar que, a la nit, se sol suar molt.

REFREDAT (1)
Dolors Carreres, Celrà
COMPONENTS
• Pa
• Sagí
• All
PREPARACIÓ I ADMINISTRACIÓ
S’agafa un tros de pa i es torra. S’unta amb sagí i all i es pren a la nit. Es pot completar el tractament prenent un got de llet barrejat amb una culleradeta de greix de gallina.
REFREDAT (2)
Josep Magem,Torelló
COMPONENTS
• Eucaliptus
• Regalèssia
• Arrels de gram comú
• Camamilla o malva
• 500 cc d’aigua
• Mel
• Suc de llimona
PREPARACIÓ I ADMINISTRACIÓ
Es fa bullir l’aigua i s’hi afegeix un pessic de cada herba, tot mantenint l’ebullició durant tres minuts. Apagar el foc, tapar durant 5 minuts i colar. Afegir-hi una cullerada generosa de mel i una mica de suc de llimona acabat d’esprémer per cada tassa d’infusió.
Se’n pren una tisana tres o quatre cops al dia.

REFREDAT (3)
Maria Teresa Sella, Agullana
COMPONENTS
• 3 litres d’aigua
• 50 g de fulles d’eucaliptus
PREPARACIÓ I ADMINISTRACIÓ
Col•loquem les fulles d’eucaliptus en una olla gran. Aboquem els 3 litres d’aigua bullent sobre les fulles d’eucaliptus, ho posem al foc i ho fem bullir, amb el recipient tapat. Quan bulli, apaguem el foc. Als 10 minuts ho colem.
Aboquem el preparat en una banyera plena d’aigua. Es pren un bany de 10 minuts i se’n descansen 20 tot seguit.

RESTRENYIMENT
Pobles de l’Alt Empordà
COMPONENTS
• Oli d’oliva
• Lli
PREPARACIÓ I ADMINISTRACIÓ
Es prepara una decocció de lli. Escalfeu el líquid. El gra es barreja amb 1 culleradeta d’oli d’oliva.
Es pren 2 vegades al dia, en dejú i abans d’anar a dormir.

RONQUERA
Neus Siñol, Maresme
COMPONENTS
• Falzilla (Adiantum capillus-veneris)
PREPARACIÓ I ADMINISTRACIÓ
Prenem uns 15-20 g de falzilla i en 1 litre d’aigua ho bullim uns minuts i ho colem.
Prenem unes 3 o 4 tasses al dia, molt calent, amb una culleradeta de mel.
SINUSITIS
Maria Cufí, La Jonquera
COMPONENTS
• 5 fulles de llorer
• 1/4 de litre d’aigua
PREPARACIÓ I ADMINISTRACIÓ
Bullim les fulles de llorer en l’aigua durant 3 minuts i ho deixem en repòs uns minuts. Xopem una compresa de cotó amb el preparat. Col•locar la compresa al front i damunt del nas, fins que perdi temperatura. Repetir l’operació fins acabar el preparat.

SUCRE A LA SANG
Josep Lluís Masó, Sant Jordi Desvalls
COMPONENTS
• Un grapat de centàurea (Centaurea aspera L.)
PREPARACIÓ I ADMINISTRACIÓ
Posem l’aigua al foc en un recipient. Es col•loca la planta triturada en una tassa. Quan l’aigua bulli, abocar sobre la planta i deixar reposar un parell de minuts. Colar.
Es pren una tassa de la infusió en dejú i una altra abans d’anar a dormir.

TOS (1)
Meritxell Gil, Osona
COMPONENTS
• Ceba
PREPARACIÓ I ADMINISTRACIÓ
Es talla la ceba per la meitat. Es col•loca la ceba tallada per la meitat a la tauleta de nit o prop del llit abans d’anar a dormir, i es deixa actuar durant tota la nit.
Es pot repetir l’operació cada nit mentre calgui.

TOS (2)
Dolors Argelegués i Noguera, Centelles
COMPONENTS
• Pinyes de pi blanc
• Sucre
PREPARACIÓ I ADMINISTRACIÓ
S’agafen pinyes petites i mitjanes, entre la darrera setmana de juny i la primera de juliol. Les pinyes ja estan formades i són encara toves. En un pot de vidre farem capes de la següent manera:
Primer una capa de pinyes, al damunt una de sucre que les cobreixi, continuarem amb una altra capa de pinyes i una altra de sucre i així successivament fins arribar a omplir el pot. Acabarem amb una capa de sucre que ho cobrirà tot.
Es deixa macerar a l’aire lliure, fins que a dins del pot hi hagi molt de líquid. Tot seguit es colarà i es guardarà dins d’una ampolla de vidre que tanqui bé.
Quan s’estigui refredat amb tos, barrejar una cullerada de xarop en un suc de fruita, aigua o llet. Si es fa servir llet, millor que sigui calenta.
TOS (3)
Calixte Illa, Sant Jordi Desvalls
COMPONENTS
• Pinyes verdes de pi pinyoner
• Sucre
PREPARACIÓ I ADMINISTRACIÓ:
Tallem les pinyes en rodanxes. En un recipient de boca ampla col•loquem capes de pinya i sucre alternativament. Ho tapem i ho deixem macerar fins que les pinyes hagin perdut tota la resina. Tot seguit colem el preparat i ho guardem en recipients de vidre, protegits de la claror i amb tap de suro. Als 2 anys és al punt òptim per al consum.
Es pren a cullerades quan es té tos o problemes als bronquis. A l’estiu, diluït en aigua freda, ho preparem com a beguda refrescant.

TOS (4)
Rosalia Perarnau,Torelló
COMPONENTS
• Pinyes d’avet
• Sucre roig
PREPARACIÓ I ADMINISTRACIÓ
Agafar pinyes encara verdes, però només les que restin al terra amb la part més prima cap amunt (si estan de cantó no serveixen). Tan de pressa com sigui possible les tallarem.
En una cassola de fang, posarem primer una capa de pinyes i tot seguit una de sucre i així successivament fins arribar a omplir la cassola. Després ho taparem amb un plàstic transparent i amb un escuradents hi farem petits forats, mirant que no hi entri aigua, si plou.
Deixarem la preparació a macerar a l’aire lliure durant tres setmanes (perquè pugui intervenir dues fases lunars). Tot seguit colarem la maceració, posant el líquid resultant en petites ampolles de vidre que tanquin bé. Es pren una cullerada sopera diversos cops al dia per a qualsevol tipus de tos.

TOS SECA (1)
Maria Ribas, Formentera
COMPONENTS
• Fulles d’eucaliptus
• Ou
• Sucre
PREPARACIÓ I ADMINISTRACIÓ
Preparar una infusió d’eucaliptus. En una tassa introduir un rovell d’ou i una cullerada de postres de sucre. Abocar després la infusió sobre la barreja anterior i remenar bé.
Prendre una tassa d’aquest remei preferiblement al vespre abans d’anar a dormir. Repetir durant diverses nits fins que desaparegui la tos.

TOS SECA (2)
Lola Solés, Sant Jordi Desvalls
COMPONENTS
• 4 o 5 figues seques
• 4 o 5 pells d’ametlles
• 1 tronc de regalèssia
• 3 o 4 fulles d’eucaliptus
• Una pell de poma
• 2 litres d’aigua
PREPARACIÓ I ADMINISTRACIÓ
Col•loquem tots els ingredients en un cassó per al foc i ho posem a bullir fins que es redueixi a la meitat.
Prenem el preparat a glops durant tot el dia.

TRANSTORNS NEUROVEGETATIUS
Rosa López, Figueres
COMPONENTS
• 200 g de flors d’arç blanc
• 1 litre d’alcohol de vi de 60º
PREPARACIÓ I ADMINISTRACIÓ
Es realitza una tintura, posant a macerar 200 g de flors en un litre d’alcohol durant 15 dies.
Se’n prenen 9 gotes, quatre o cinc cops al dia. Serveix per al vertigen, l’angoixa, els xiulets a les orelles, la irritabilitat, l’insomni...

UNGLES (“ENDURIDOR”)
Montse Alaminos, Figueres
COMPONENTS
• Oli de ricí
PREPARACIÓ I ADMINISTRACIÓ
Amb un pinzell, pintar les ungles i deixar-les eixugar.

VARICES (VARIUS)
Pobles de l’Alt Empordà
COMPONENTS
• 1 got de vi blanc
• Oli d’oliva
PREPARACIÓ I ADMINISTRACIÓ
En un got de vi blanc s’afegeix 1 cullerada sopera d’oli d’oliva. Sense esperar, se’n fan fregues.

VESÍCULA BILIAR (MILLORA DEL FUNCIONAMENT)
Neus Siñol, Maresme
COMPONENTS
• 20 g de fulles seques d’agrimònia
• 10 g d’encens
• 1/4 de litre d’aigua mineral
PREPARACIÓ I ADMINISTRACIÓ
En un recipient posem l’aigua a bullir. Quan bulli li afegim una cullerada sopera plena de la barreja i ho batem enèrgicament. Passats 2 minuts ho colem.
El preparat que s’obté es pren a glops, el més calent possible.
VÒMIT (PROVOCAR-LO)
Maria Ribas, Formentera
COMPONENTS
• Palla d’all
PREPARACIÓ I ADMINISTRACIÓ
S’introdueix la palla d’all en un recipient i se sotmet a foc lent, de manera que es formi fum a l’habitació. S’inhalen els bafs del fum desprès.





REMEIS PER A DIVERSES COSES
Alguns no tenen un ús concret; són aquells que tenim a casar que, quan els necessitem, hi recorrem perquè creiem que ens poden ser útils.

ALCOHOL DE ROMANÍ
Rosa López, Figueres
COMPONENTS
• 1 litre d’alcohol de 96º
• 200 g de summitats florides de romaní
PREPARACIÓ I ADMINISTRACIÓ
En una garrafa de coll ample (on s’hi pugui ficar la mà) es posa l’alcohol i les summitats florides del romaní i es deixa macerar en un lloc sec i fosc uns 15 dies.
Després es filtra i es posa en ampolles petites i mats de color àmbar (millor que no hi toqui la llum).
És útil per a massatges en cames, esquena i braços (amb suavitat si hi ha varius).
Ens ajuda a anivellar la tensió arterial. També serveix per a la caiguda del cabell.
ALCOHOL DE VITAMINES
Maria Illamolla,Torelló
COMPONENTS
• 1/2 litre d’alcohol de 90º
• Romaní
• Lavanda
• Herba foradada
• Flor d’àrnica
• Suc de llimona
• 100 g de pastanaga ratllada
PREPARACIÓ I ADMINISTRACIÓ
En una ampolla gran de boca ampla es col•loca 1/2 litre d’alcohol, una cullerada sopera de romaní, una de lavanda, una d’hipèric i una cullerada petita d’àrnica.
Se li afegeix un got de suc de llimona acabat d’esprémer i els 100 grams de pastanaga ratllada. Es barreja tot molt bé i es deixa tres dies tapat a macerar. Després es filtra i es col•loca en una ampolla de vidre.
En cas de dolor articular, ossi o muscular, friccionar la zona afectada. Assegura la senyora Maria que també serveix per suavitzar i rejovenir la pell.

ÀLOE VERA
Catalina Masdeu, Mallorca
COMPONENTS
• Àloe vera
PREPARACIÓ I ADMINISTRACIÓ
Se’n talla un tros i se’n lleva la pell dura. La part que queda es passà damunt la pell. Es pot realitzar aquesta operació les vegades que calgui durant el dia.
Per a les picades de les meduses, per als cops i les contusions i per a les cremades del sol, d’oli o de foc. És regeneradora i serveix per a la cura de la pell.

CREMA HIDRATANT PER A ÈCZEMA, PSORIASI O ARTRITIS
Pobles de l’Alt Empordà
COMPONENTS
• Alvocat
• Aigua de roses
• Oli d’oliva
• Cera d’abella
PREPARACIÓ I ADMINISTRACIÓ
S’agafen 60 g d’alvocat, 10 gotes d’aigua de roses, 3 cullerades d’oli d’oliva i 2 cullerades de cera d’abella.
Es posa la cera en un recipient al bany maria i quan es desfaci s’hi va afegint l’oli. Quan comença a bullir s’hi tira l’aigua de roses i s’apaga el foc. S’hi afegeix l’alvocat i es remena fins que adquireixi una textura de crema. Un cop refredada, es pot guardar fins a 15 dies a la nevera o en una zona fresqueta. També es pot preparar en maceració durant 8 dies la flor de
l’espígol amb oli d’oliva. Es guarda i, en el moment de fer-lo servir, s’escalfa al bany maria.
CURA D’OLI D’OLIVA
Pobles de l’Alt Empordà

Prendre al llarg del dia 1 cullerada d’oli d’oliva, en dejú, per a les pedres al ronyó, la vesícula, el restrenyiment i també per a la pèrdua de memòria.

CURA D’OLIVES NEGRES
Pobles de l’Alt Empordà

Preparar una branca de farigola amb grans d’all i olives negres, i cobrir amb oli d’oliva. Deixar en maceració durant 3 dies.
Prendre cada dia les olives negres en dejú durant una novena. Indicada per a persones febles, en creixement o amb restrenyiment.

OLI DE CALÈNDULA
Rosa López, Figueres
COMPONENTS
• Flors de calèndula
• Oli d’oliva o de germen de blat
PREPARACIÓ I ADMINISTRACIÓ
Es posen a macerar 35 flors de calèndula amb oli d’oliva o de germen de blat durant 40 dies al ras. El dia 41 es filtra.
Aquest oli és cicatritzant, desinflama varius, i s’aplica a teixits inflats i cames cansades i adolorides.

OLI PER ALS COPS, CREMADES I FERIDES
Pobles de l’Alt Empordà
COMPONENTS
• Oli d’oliva
• Summitats d’hipèric o herba foradada
PREPARACIÓ I ADMINISTRACIÓ
S’agafen les summitats de l’hipèric o de l’herba foradada i es posen a assecar a l’ombra. Ja seques, es posen dins d’un recipient i es cobreixen amb oli d’oliva. Es tapa el recipient i es deixa 40 dies a la intempèrie. Es remena cada dia.
Es filtra amb una tela de lli o de cotó, s’esprem bé i s’unta la part afectada.

OLI DE ROMANÍ
Rosa López, Figueres
COMPONENTS
• Oli d’oliva
• Flors de romaní
PREPARACIÓ I ADMINISTRACIÓ
Es fa una pasta amb les flors de romaní i l’oli. Com a mínim es posen 300 g de flors per cada litre d’oli d’oliva i es deixa 40 dies al ras. Es va filtrant i passant en ampolles.
És indicat per a esportistes, per a cames cansades; reforça i activa la circulació. Per a la calvície s’apliquen unes gotes al cap mitja hora abans de rentar-se el cap. Es continua el tractament amb fregues d’alcohol de romaní.
POMADA D’OLI I ÀLOE VERA PER AL DOLOR I LA TOS
Pobles de l’Alt Empordà
COMPONENTS
• Oli d’oliva
• Cera d’abella
• Fulles d’àloe vera
• Fulles de plantatge
• Grans de civada
PREPARACIÓ I ADMINISTRACIÓ
Quatre parts d’oli i 1 de cera d’abella, 7 fulles d’àloe, 7 fulles de plantatge i 7 grans de civada. Es posen l’oli i la cera al bany maria. Quan la cera es desfà s’hi afegeix la resta d’ingredients. No cal que l’oli bulli.
S’apaga el foc i es deixa refredar tot remenant. Filtrar-ho i envasar-ho.
Caducitat d’un any.

UNGÜENT DE L’ÀVIA
Rosa López, Figueres
COMPONENTS
• 1/2 litre d’oli d’oliva
• 100 g de cera
• 7 trossets d’arrel de julivert
• 7 fulles de plantatge de fulla ampla (Plantago major)
• 7 fulles de plantatge de fulla estreta (Plantago lanceolata)
• 20 g de camamilla comuna
• 7 brots de sàlvia romana (Salvia sclarea)
• 1 brot de sàlvia (Salvia officinalis)
• 5 flors de boixac de jardí (Calendula officinalis)
• 15 flors de boixac de camp (Calendula arvensis)
• 7 brots (summitats florides) de prunel•la vulgar (Prunela vulgaris)
• 7 espigues d’espígol (Lavandula officinalis)
• 3 grans d’all
PREPARACIÓ I ADMINISTRACIÓ
En una cassola d’acer inoxidable, esmaltada o de fang (mai d’alumini), es posen a foc lent l’oli i la cera; a mesura que es fon, a poc a poc s’hi van afegint les plantés i es va remenant amb una cullera de fusta fins que els grans tinguin un color daurat.
Aleshores, sense deixar de remenar, es treu del foc i es deixa reposar sense que s’espesseeixi. Amb un colador de roba o unes gases, es va colant i posant en pots. S’espera que es refredi, es tapa i es guarda en un lloc fosc i fresc.
És antiinflamatori i cicatritzant; regenera la pell i calma el dolor gràcies a les propietats de les plantes, la cera i l’oli.
Es fa servir per a cremades, picades d’insectes, ulls de poll i durícies, penellons, hemorroides...
A més, prevé escames i nafres en la gent que ha de romandre al llit o en cadira de rodes, fent-los massatge en zones de pressió com el sacre, les espatlles, els talons, etc.

No hay comentarios:

Publicar un comentario en la entrada