Ungüent de l'àvia

COMPONENTS:

• 1/2 litre d’oli d’oliva

• 100 g de cera

• 7 trossets d’arrel de julivert

• 7 fulles de plantatge de fulla ampla (Plantago major)

• 7 fulles de plantatge de fulla estreta (Plantago lanceolata)

• 20 g de camamilla comuna

• 7 brots de sàlvia romana (Salvia sclarea)

• 1 brot de sàlvia (Salvia officinalis)

• 5 flors de boixac de jardí (Calendula officinalis)

• 15 flors de boixac de camp (Calendula arvensis)

• 7 brots (summitats florides) de prunel•la vulgar (Prunela vulgaris)

• 7 espigues d’espígol (Lavandula officinalis)

• 3 grans d’all


PREPARACIÓ I ADMINISTRACIÓ:

En una cassola d’acer inoxidable, esmaltada o de fang (mai d’alumini), es posen a foc lent l’oli i la cera; a mesura que es fon, a poc a poc s’hi van afegint les plantés i es va remenant amb una cullera de fusta fins que els grans tinguin un color daurat.

Aleshores, sense deixar de remenar, es treu del foc i es deixa reposar sense que s’espesseeixi. Amb un colador de roba o unes gases, es va colant i posant en pots. S’espera que es refredi, es tapa i es guarda en un lloc fosc i fresc.

És antiinflamatori i cicatritzant; regenera la pell i calma el dolor gràcies a les propietats de les plantes, la cera i l’oli.

Es fa servir per a cremades, picades d’insectes, ulls de poll i durícies, penellons, hemorroides...

A més, prevé escames i nafres en la gent que ha de romandre al llit o en cadira de rodes, fent-los massatge en zones de pressió com el sacre, les espatlles, els talons, etc.

Rosa López, Figueres
recollit a "Remeis casolans dels països catalans" el 2009