Aquest arbust és molt abundant i creix a les zones humides de la Vall, com ara, a les ribes del Galligants i de les rieres que hi desaigüen, i a la vora dels horts de les masies. El saüc (Sambucus Nigra) te forma d’arbre, pot arribar als 5m d’alçada, es caducifoli, floreix a la primavera, principalment l ‘abril i el maig, amb unes grans inflorescències blanques (comestibles) que fan entre 10 i 20 cm de diàmetre. Els fruits maduren a finals d’estiu i son una drupa color negre.
La florida dels saücs de la riba esquerra del Galligants omple el paisatge de grans rams de flors blanques que son una meravella de veure cada any.
En la seva composició hi trobem flavonoides, sals potàssiques, olis essencials, àcids fenòlics, glúcids, tanins i altres com ara vitamines, sambucina, etc.
Les propietats del saüc es coneixen des de molt antic. Es diu que des del Neolític, més cap aquí i a casa nostra, el famós llibre dels del segle XVII “Secrets de agricultura casa rústica i pastoril” , recopilat de diversos autors de diverses llengües pel frare Miquel Agustí Prior del Temple de Perpinyà, es parla de les virtuts del saüc per fer bon vi negre, contra el mal de cap, per afavorir el vòmit (utilitzant les arrels i les tiges) i expulsar l’aigua de la hidropesia.
També cal dir que les arrels, l’escorça, les fulles i les baies verdes de saüc son tòxiques. Actualment la part més utilitzada del saüc son les flors sobretot per tractar constipats, bronquitis, tos seca, angines, sinusitis i mucositat nasal. Afavoreix la sudoració i facilita l’expulsió de la mucositat reduint la congestió i inflamació de les vies respiratòries.
INFUSIÓ
Recepta per fer la infusió de saüc.
Una altra manera d’obtenir els beneficis de les flors i els fruits es una vegada feta la infusió ben calenta, fer una cataplasma amb gasses i aplicar sobre la pell de la zona que tinguem congestionada.
SAUMERI
No fa masses anys, es cremaven les flors de saüc al caliu, se’n recollia el fum en un drap i s’aplicava calent al pit o al coll per facilitar la descongestió.
LA CUINA
Les flors de saüc acabades de collir es poden cuinar, en una tempura d’aigua molt freda i farina, (optativament, ou) i fregir-les en oli calent, s’hi afegeix un polsim de sal o de sucre si es volen com a entrant o com a postres, i resulten cruixents i delicioses.
Altres receptes:
Xarop de saüc, recepta alemanya.
Mercè Vidal,
aficionada a les plantes de la Vall de Sant Daniel
Clicant l'etiqueta .Saüc 👈 trobareu les seves aplicacions.
Consulteu la fitxa del saüc a la Plantipèdia 👈.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada