Ortiga

És una planta amb moltíssimes virtuts, i a més a més, és fàcil de trobar, així que us proposarem unes quantes receptes diferents, perquè us pugueu beneficiar d’aquest regal de la natura.

És rica en proteïnes, clorofil·la, antioxidants, ferro, magnesi, calci, vitamines C, A, B2, K, PP, E, carotenoides, tanins i polifenols.

Té propietats circulatòries, sobretot venotòniques. És depurativa i diürètica, actua com a excretora de l’àcid úric, en tractaments per l’arteriosclerosi, la hipertensió, l’artritis, el reumatisme i la gota.

Facilita la digestió perquè estimula les secrecions gàstriques, el pàncrees i la bilis. És antianèmica i enfortidora pel seu contingut en vitamines i minerals (especialment és una planta portadora de ferro), ideal per a diabètics, gent gran i embarassades. És antidiarreica i antiinflamatòria dels intestins. És un gran hemostàtic, tant per a ferides externes com en casos d’hemorràgies uterines, menstruacions massa abundants o hemorroides. 

Estimula l’activitat de les glàndules endocrines, augmenta la producció de serotonina (activa les endorfines) i la producció de glòbuls vermells. 

Crues:

Cal, però, escaldar-les prèviament per eliminar el principi urticant dels seus pèls, o, amb la planta entre dos draps, passar per sobre unes quantes vegades el corró o una ampolla.

Ben tendres, amanides amb d’altres verdures o trinxades i barrejades amb formatge tendre, humus, mantega, etc.

Cuites:

De manera semblant als espinacs: simplement bullides, en truites, guisades, soles o amb altres verdures, en forma d’estofats, sopes, etc.

Pilar Herrera
recollit a " Herbes a la cuina" el 2020

Clicant l'etiqueta .Ortiga 👈 trobareu les seves aplicacions.