Sopa de ceba amb farigola

La ceba té propietats hipotensores, diürètiques i expectorants, que la fan molt recomanable en processos respiratoris i la farigola és un gran antisèptic, fungicida, afavoreix la secreció de la bilis i les digestions lentes.

Ingredients:

• 4 cebes grans

• 1 litre d’aigua o el brou de bullir verdures

• 1 branca de farigola

• 1 cullerada sopera de farina

• 1 gotet de vi blanc

• oli d’oliva

• 4 llesques de pa sec o torradetes fregades amb all o formatge (opcional)

Preparació:

Trinxeu la ceba i sofregiu-la en una cassola amb oli d’oliva fins que quedi transparent, afegiu la farina i remeneu un mica, a continuació tireu el vi blanc, continueu remenant i, quan s’hagi evaporat afegiu l’agua o el brou calent i la branca de farigola.

Deixeu bullir uns 10 o 12 minuts, aparteu la cassola i traieu la branqueta de farigola.

Serviu la sopa en 4 bols i poseu a sobre la torradeta fregada amb all o amb formatge.

Variants que es poden afegir en el moment de posar l’agua i la farigola:

· unes fulles de dent de lleó trinxades que, com a bon tònic hepàtic, augmentaran els beneficis depuratius de la ceba i de la farigola.

· unes fulles de plantatge tendres o de malva que afegiran els seus efectes emol·lients i mucolítics en casos de refredats i problemes respiratoris.

Pilar Herrera
recollit a " Herbes a la cuina" el 2020