Champagne o cava de saüc

Us presentem dues receptes:

Recepta 1

Ingredients:

1 l d’aigua

60 g de sucre integral

60 g de sucre glass

2 corimbes de flors

1 llimona (el suc)

5 cl de vinagre de sidra

Preparació:

Portar a ebullició l’aigua amb el sucre i deixar refredar. Afegir les flors, el suc de la llimona i el vinagre. Cobrir i deixar 6 dies a l’exterior, remenant una vegada al dia.

Passats els 6 dies, filtrar, embotellar i deixar al sol, sense tapar, de 2 a 3 hores, perquè agafi agulla. Tapar i guardar a la nevera.

Després de 15 dies el champagne ja estarà fet i, un mes més tard, serà encara més escumós, tindrà més agulla.

Se serveix fred en aperitiu o acompanyant postres.


Recepta 2

Ingredients:

5 l d’aigua

1/2 kg de sucre

el suc d’una llimona

10/15 umbel•les de flors de saüc

Preparació:

Ho posem tot junt en una ampolla grossa de vidre durant uns 5 dies a sol i serena. Ho filtrem i ho embotellem.

Hem de tapar les ampolles molt bé perquè no salti el tap. El gas obtingut és gràcies a la maceració del sucre que es transforma en diòxid de carboni i en alcohol.

Prendre fred.

Marisa Benavente i Pilar Herrera
Trobades d’Etnobotànica, Grup local de Flora Catalana Pla de l’Estany, del 2017