Remei amb moltes propietats i receptes, us en deixem algunes.
Quan la grana del saüc és ben madura s’aixafa, es barreja amb sucre, es cola amb un drap i es conserva el suc resultant en ampolles.
Anticatarral, per combatre el mal de coll. Es pren a cullerades.
Analgèsica, per alleugerir el dolor dels cops. Es posa paper d'estrassa sucat amb vi de saüc damunt del cop.
Es fa bullir la grana de saüquer amb el sucre i una mica d'aigua (com si es fes confitura). També s'hi posa una mica de llimona i canyella. A continuació es fa bullir per mitges, és a dir, fins que el contingut de l’olla es redueixi a la meitat.
Per combatre el mal de ventre i el mal d’estómac. Es pren a cullerades.
Es cull la grana de saüquer, es desgrana i s’aixafa amb les mans o la mà de morter. Es deixa fermentar durant 3 dies. S'escorre la grana amb un drap i es cola per treure'n tot el suc. Per cada 4 litres de líquid s’han de posar 3 quilos de sucre. S'ha de fer bullir per mitges, és a dir, fins que el contingut de l’olla es redueixi a la meitat.
Reforçant per quan s’està baix de defenses, anticatarral. Se n’ha de prendre una cullerada.
S’aixafa la grana amb la picadora o amb una mà de morter. Amb el colador xinès i la mà de morter es va aixafant la grana fins que surt el suc. Es cola el suc.
Per cada litre de suc s’hi posen tres quarts de quilo de sucre. S’agafa una olla, i es marca allà on arriba el líquid abans de posar el sucre. Llavors es posa a coure i es rebaixa fins a la ratlla. Es bull per mitges. Finalment es treu l’escuma de la part superior de la cocció.
Antiasmàtica, Per combatre el tifus. Es pren a cullerades.
Per guarir úlceres. Aplicar damunt la zona afectada.
recollit per Sandra Saura a " Usos i cultura popular de les plantes de les Gavarres" el 2009
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada