Té propietats digestives. També s’utilitza com a refrescant, si es posen unes gotes de ratafia en un got d’aigua fresca. Va molt bé per fer passar la calor.
• Nous verdes (1 nou per litre) (Juglans regia)
• Anís
• Farigola (Thymus vulgaris)
• Camamilla (Matricaria recutita)
• Poniol (Mentha pulegium)
• Menta (Mentha sp.)
• Llentiscle (Pistacia lentiscus)
• Escabiosa (Scabiosa atropurpurea)
• Plantatge (Plantago lanceolata)
• Menta romana (Mentha romana)
• Marduix (Origanum majorana)
• Orenga (Origanum vulgare)
• Clavell d’olor (Dianthus sp.)
• Clau, flor d’anís (Illicium verum)
• Herba del traïdor (Prunella vulgaris)
• Herba fetgera (Anemone hepatica)
• Herba prima (Asperula cynanchica)
• Cua de cavall (Equisetum sp.)
• Llor (Laurus nobilis)
• Herba de les mil granes (Herniaria glabra)
• Ginesta (Spartium junceum)
• Saüc (Sambucus nigra)
• Flor de Sant Joan (Hypericum perforatum)
• Ruda (Ruta chalepensis)
• Llimoner (Citrus sinensis)
• Estrella d’anís (Illicium verum)
• Til·la (Tilia platyphyllos)
• Eucaliptus (Eucalyptus globulus)
• Fenc (Trifolium incarnatum)
• Comí (Cuminum cyminum)
• Hisop (Hysoppus officinalis)
• Matavinyes (Inula viscosa)
• Tomanyí (Lavandula stoechas)
• Marialluïsa (Lippia triphylla)
• Flor de pi (Pinus sp.)
• Romaní (Rosmarinus officinalis)
• Espígol (Lavandula latifolia)
• Malva (Malva sylvestris)
• Romeguera (Rubus ulmifolius)
• Blat de moro (Zea mays)
• Rosa de jardí (Rosa sp.)
• Orella d’ós (Ramonda myconi)
• Nepta (Nepeta cataria)
• Matafaluga (Pimpinella anisum)
• Regalíssia (Glycyrrhiza glabra)
• Lligabosc (Lonicera implexa)
• Flor de lliri de corpus (Zantedeschia aethiopica)
• Ginebró (Juniperus communis)
• Tarongina (Melissa officinalis)
• Sàlvia (Salvia officinalis)
• Nou moscada (Myristica sp.)
• Orenga (Origanum vulgare)
• Flor de taronger (Citrus sinensis)
• Sempreviva (Helichrysum stoechas)
• Matifoc (Sedum sediforme)
Preparació:
Es deixen macerar les herbes amb anís. De totes aquelles plantes que floreixen, s’hi posa la flor. Si no en tenen, s’hi posen els brots tendres i es tallen ben petits.
Quan es fa servir anís sec, cal posar mitja lliura de sucre per litre d’anís. I si és anís dolç ja no cal posar-hi sucre.
Es posa tot en una garrafa i es deixa macerar 40 dies a “sol i serena”.
Colar-ho i passar-ho per paper de filtre (per exemple paper de filtre de cafetera el qual filtra més que un drap).
recollit per Sandra Saura
a " Usos i cultura popular de les plantes de les Gavarres" el 2009
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada