Codonyat

Es fa servir per combatre el mal de panxa (astringent) i per als dolors de la menstruació. També va bé per donar ànims, com a reforçant.

Ingredients:

• Codonyer (Cydonia oblonga)

• Claus (Dianthus sp.)

• Nou moscada (Myristica sp.)

• Canyella (Cinnamomum sp.)

Preparació:

S’agafen els codonys i s’espremen (es pot fer amb la mà com es feia antigament o bé amb una màquina d’esprémer).

El suc es barreja amb 9 unces de sucre (per cada litre de codonyat).

S’hi afegeix la canyella (1 tallet per litre), nou moscada (1 tallet per litre) i claus (4 per litre).

Es posa en una ampolla grossa i després es posa un got de l’inrevés a sobre l’ampolla, per tapar-la.

Es deixa 40 dies a sol i serena.

Després es filtra lentament amb paper de filtre.


recollit per Sandra Saura
a " Usos i cultura popular de les plantes de les Gavarres" el 2009