Purins naturals per mantenir a ratlla les plagues de l’hort. Un purí és un fermentat natural de plantes en aigua de pluja durant diversos dies, entre 5 i 30 dies.
Un cop passat aquest temps es cola i es dilueix al 50% en aigua i es ruixa damunt les fulles, per dalt i per baix. A continuació teniu diferents exemples segons la malura. Sempre s’ha de ruixa a l’hora que no hi toca al sol, cap el tard d’hora al matí.
• MILDIU: 50 grams de camamilla x litre l’aigua
• FONGS: 20 grams de cua de cavall x litre d’aigua
• BACTERIS, FONGS, PUGÓ, ÀCARS: 50 grams alls x litre d’aigua
• PUGÓ: 100 grams de carxofa fresca + 800 grams d’ortiga fresca
En aquest temps de sequera cal anar amb compte en no malgastar aigua. Per aconseguir un reg eficient hi ha un mètode molt senzill i eficaç, d’origen molt antic. Es tracta d’enterrar a l’hort olles o gerres de terrissa sense vidrar plenes d’aigua, tapant el coll. Per capil•laritat l’aigua es filtra pels porus del fang cuit i així manté humida la terra del seu voltant. Si, a sobre, es procura que la superfície de la terra la mantenim coberta amb un acotxat fet amb palla, poda trinxada o fulles seques, la terra es mantindrà humida més temps fins i tot en època estiuenca.
Cristina Martí
recollit a " Remeis naturals a l'hort i al jardí " el 2023
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada