De la màgia de l’olivera

Els primers indicis de la presència de l’olivera hispalense fan referència als temps de la colonització romana. Tanmateix vam ser els àrabs els que promogueren el seu conreu sobretot a Al-Andalus. Per a molts dels pobles de la terra que la coneixen, l’olivera és l’arbre de la protecció, de l’alegria, de l’esperança, de la saviesa, de la riquesa i de l’acolliment.

És la calma després de la tempesta. Les persones podem trobar en aquest ésser mil•lenari pau, tranquil•litat i energia vital. L’oli, suc derivat d’aquest fruit, simbolitza les virtuts de l’ànima.

L’olivera i els seus fruits tenen un efecte estimulant de la gana i de les secrecions digestives així com reductor de l’apetit. És bona protectora de la circulació arterial, venosa i limfàtica. Facilita el funcionament del cor i de la tensió arterial, regula l’eliminació d’orina i la defecació. Promou el creixement, la cicatrització i alenteix l’envelliment.

Aporta molts de nutrients beneficiosos per al manteniment de la funció immunitària, la limitació de l’activitat tumoral i la regeneració del teixit nerviós. No oblidem que és una planta de gran profit, tant per a les persones que pateixen inflamació i dolor com per a les embarassades, el creixement, la menopausa, també per a les persones desnodrides i convalescents.

És molt rica en calories, en greixos monoinsaturats, poliinsaturats, lecitina, cefalina, en proteïnes, fibra, sals minerals (calci, potassi, ferro, fòsfor, brom , iode, sofre), vitamines (A, B, E, K), pigments (clorofil•la, carotens i antocians) i fitonutrients (fitoestrògens, oleuropeïnes, bioflavonoides, tanins, enzims, terpens i àcids).

És tan generosa l’olivera que podem aprofitar-ne les fulles, l’oliva, l’oli i, a més, podem preparar un exquisit paté.

Receptes amb olivera / oli

⚕️ Oli per al mal d’orella

⚕️ Oli per a les varius

⚕️ Oli per preparar el pit

⚕️ Oli per a l’afonia

⚕️ Mascareta d’oli en lupus i acne

⚕️ Oli a punt de neu per a la irritació del bolquer

⚕️ Pomada per al dolor i la tos

⚕️ Olivera per a la circulació

⚕️ Alcohol d’olivera per a l’esgotament


Xavier Uriarte
recollit per eldimoni.com el 2006


Consulteu la fitxa de l’olivera a la Plantipèdia 👈.