Els primers indicis de la presència de l’olivera hispalense fan referència als temps de la colonització romana. Tanmateix vam ser els àrabs els que promogueren el seu conreu sobretot a Al-Andalus. Per a molts dels pobles de la terra que la coneixen, l’olivera és l’arbre de la protecció, de l’alegria, de l’esperança, de la saviesa, de la riquesa i de l’acolliment.
És la calma després de la tempesta. Les persones podem trobar en aquest ésser mil•lenari pau, tranquil•litat i energia vital. L’oli, suc derivat d’aquest fruit, simbolitza les virtuts de l’ànima.
L’olivera i els seus fruits tenen un efecte estimulant de la gana i de les secrecions digestives així com reductor de l’apetit. És bona protectora de la circulació arterial, venosa i limfàtica. Facilita el funcionament del cor i de la tensió arterial, regula l’eliminació d’orina i la defecació. Promou el creixement, la cicatrització i alenteix l’envelliment.
Aporta molts de nutrients beneficiosos per al manteniment de la funció immunitària, la limitació de l’activitat tumoral i la regeneració del teixit nerviós. No oblidem que és una planta de gran profit, tant per a les persones que pateixen inflamació i dolor com per a les embarassades, el creixement, la menopausa, també per a les persones desnodrides i convalescents.
És molt rica en calories, en greixos monoinsaturats, poliinsaturats, lecitina, cefalina, en proteïnes, fibra, sals minerals (calci, potassi, ferro, fòsfor, brom , iode, sofre), vitamines (A, B, E, K), pigments (clorofil•la, carotens i antocians) i fitonutrients (fitoestrògens, oleuropeïnes, bioflavonoides, tanins, enzims, terpens i àcids).
És tan generosa l’olivera que podem aprofitar-ne les fulles, l’oliva, l’oli i, a més, podem preparar un exquisit paté.
Receptes amb olivera / oli
⚕️ Mascareta d’oli en lupus i acne
⚕️ Oli a punt de neu per a la irritació del bolquer
⚕️ Pomada per al dolor i la tos
⚕️ Olivera per a la circulació
⚕️ Alcohol d’olivera per a l’esgotament
Xavier Uriarte
recollit per eldimoni.com el 2006
Consulteu la fitxa de l’olivera a la Plantipèdia 👈.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada