Baf

Què són els bafs?

Prendre bafs: fer inhalacions dels vapors que desprèn una olla bullent amb un grapat d'herbes. Són preparats externs entre els quals destaca, per tradicional i àmpliament conegut, els bafs d'eucaliptus que s'utilitzen per netejar les mucositats de les vies respiratòries i reduir estats febrils. Tenen, també, poder per combatre complicacions produïdes per bacteris.

Els bafs, banys de vapor a la cara, a més, serveixen per dilatar els porus i així permetre que els principis actius de les plantes actuïn sobre la pell. Són molt recomanables per a pells greixoses o amb acne; però contraindicades en pells vermelloses que presenten petits capil•lars.

Els bafs poden ser generals si posem les plantes en un recipient amb aigua bullint i ens tapem amb un drap o una tovallola prou gran per aspirar-los; o bé poden ser locals, inhalant per via nasal i bucal, per evitar que afectin els ulls. Es fan servir inhaladors d'aspiració directa de venda en farmàcies o parafarmàcies.

Els bafs també s'usen per provocar suor que ajudi a fer baixar la febre.

Els bafs els podem fer amb herbes o amb els olis essencials d'aquestes mateixes herbes, sempre procurant evitar el contacte directe dels olis essencials amb la pell o les mucoses.

Per fer bafs, les herbes remeieres i els olis essencials més habituals són: eucaliptus, pi, menta pebrera, espígol, lavanda, ginebró, farigola i espernallac.

Bafs calmants : Fets amb flors de camamilla, arrels i flors de malví i arrel de regalèssia.

Bafs per netejar la pell : Fets amb hisop, menta, romaní, serpoll o farigola


Àvies Remeieres de l’Associació Pedra Tosca
recollit a "Guarir amb plantes remeieres"