Alcohol etílic

Recepta bàsica per utilitzar l’alcohol etílic.

Hem parlat de macerats alcohòlics i pensem que cal fer un aclariment sobre l'alcohol. Cal tenir present que existeixen diferents tipus d`alcohol. Els més corrents són I’alcohol etílic i el metílic, que és tòxic (no es pot fer servir en cap cas, ni per via intema, ni externa.

L'alcohol etílic, que caldria anomenar més correctament amb el nom d'etanol, (fórmula química : CH3 CH2 OH), seria l’alcohol que podem trobar en begudes alcohòliques i que és apte per al consum humà (amb les reserves convenients). És l’alcohol de boca, amb el qual farem les maceracions. Segons el grau alcohòlic inicial i el que finalment desitgem, caldrà diluir amb aigua o amb un almívar, segons s'indica en la taula següent:

Grau alcohòlic desitjat

20º

30º

40º

50º

60º

70º

80º

quantitat d’alcohol de 95º

210 ml

310 ml

410 ml

510 ml

615 ml

720 ml

830 ml

quantitat d’aigua

790 ml

690 ml

590 ml

490 ml

385 ml

280 ml

170 ml

L'alcohol de farmaciola sol ser alcohol etílic de 96º però amb algun tipus d'additiu o substància per donar-li un gust desagradable. És el que es coneix com alcohol etílic desnaturalitzat i no és apte per al consum. Per tant, no l'usarem per les maceracions per beure! No obstant, ens pot servir per fer preparats d'ús extern (tòpic), per fer fregues... Cal preveure que les fregues amb alcohol assequen la pell i, per tant, tot seguit, caldrà aplicar algun oli o crema hidratant.


Àvies Remeieres de l’Associació Pedra Tosca
recollit a "Guarir amb plantes remeieres"