Ungüent de poma del ciri

Serveix per guarir infeccions de ferides, cremades i llagues (com per exemple, les produïdes per portar massa temps alguna part del cos enguixada)

Ingredients:

• El greix del budell prim del porc tallat petit (o bé ¼ de litre d’oli d’oliva)

• 1 poma del ciri (2 si són petites)

• 3 cullerades d’escorça de saüquer (fem servir la segona capa de l’escorça, pelada amb un ganivet. El saüquer ha de tenir almenys 3 anys)

• 25 gr. de cera natural si ho fem amb oli

Elaboració:

Posem el greix de porc a tallets o l’oli amb 3 cullerades d’escorça de saüc i les pomes del ciri. Ho escalfem al foc fins que les pomes siguin rosses. Colem els ingredients. Si ho fem amb oli posem un altre cop l’oli al foc i afegim la cera fins que es desfaci. Ho repartim en pots i ho deixem refredar.

Indicacions:

Per guarir ferides, cremades, mastitis, llagues infectades, per calmar la vermellor després d’un dia de platja, pel tifus.

Tractament pel tifus: untar el ventre amb el greix de poma i prendre una culleradeta de vi de saüc cada tres hores. Quan baixa la febre podem anar espaiant les preses de vi de saüc (cada 4, 6, 8, 10 hores).

Conxita Pijuan
recollit a " Conxita Pijuan i Casadevall, remeiera de Llagostera" el 2011
i per Sandra Saura a " Usos i cultura popular de les plantes de les Gavarres" el 2009