Per guarir el mal d’orella.
• All (tres grans a rodelles) (Allium sativum)
• Ruda (tres brots) (Ruta chalepensis)
• Rosa (tres pessics) (Rosa sp.)
• Saüc (tres flors) (Sambucus nigra)
Preparació:
Es posen tots els ingredients coberts d’oli d’oliva i es fregeix tot fins que sigui ben ros (a foc lent sempre que es facin olis i cremes).
Quan sigui fred es guarda en una ampolla de vidre fosc.
Es decanta cap avall l’orella afectada perquè caigui el que hi pugui haver dins l’orella.
Cal untar rere l’orella i una mica a dins (però no massa) amb aquest oli.
Es fa una infusió-decocció d’aigua de ruda, rosa i flor de saüc escalfada.
Es mullen 5 compreses amb aquesta aigua i es posen al damunt de l’orella (prèviament untada) amb el cap decantat perquè pugui sortir la infecció.
És a dir, primer s’unta i després s’apliquen cinc compreses seguides, amb aigua calenta i una tovallola seca al cim. Sempre amb el cap decantat avall, cap a fora, de forma que pugui rajar l’orella.
Conxita Pijuan
recollit a "Conxita Pijuan i Casadevall, remeiera de Llagostera" el 2011
i per Sandra Saura a "Usos i cultura popular de les plantes de les Gavarres" el 2009
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada