Oli per al mal d’orella

Per guarir el mal d’orella.

Ingredients:

• All (tres grans a rodelles) (Allium sativum)

• Ruda (tres brots) (Ruta chalepensis)

• Rosa (tres pessics) (Rosa sp.)

• Saüc (tres flors) (Sambucus nigra)

Preparació:

Es posen tots els ingredients coberts d’oli d’oliva i es fregeix tot fins que sigui ben ros (a foc lent sempre que es facin olis i cremes).

Quan sigui fred es guarda en una ampolla de vidre fosc.

Es decanta cap avall l’orella afectada perquè caigui el que hi pugui haver dins l’orella.

Cal untar rere l’orella i una mica a dins (però no massa) amb aquest oli.

Es fa una infusió-decocció d’aigua de ruda, rosa i flor de saüc escalfada.

Es mullen 5 compreses amb aquesta aigua i es posen al damunt de l’orella (prèviament untada) amb el cap decantat perquè pugui sortir la infecció.

És a dir, primer s’unta i després s’apliquen cinc compreses seguides, amb aigua calenta i una tovallola seca al cim. Sempre amb el cap decantat avall, cap a fora, de forma que pugui rajar l’orella.

Conxita Pijuan
recollit a "Conxita Pijuan i Casadevall, remeiera de Llagostera" el 2011
i per Sandra Saura a "Usos i cultura popular de les plantes de les Gavarres" el 2009