La ruda, fins a la lluna aniria a buscar-la

Xerrada de Sílvia Beltran, corresponent a la 13a Trobada Remeiera, celebrada a La Bisbal d'Empordà el 2021.

La ruda, fins a la lluna aniria a buscar-la, from Natàlia Bahí Caner on Vimeo.


Text que acompanya a la xerrada:

La Ruda. A la lluna aniria a buscar-la.

Al llarg dels temps la ruda ha estat considerada com una planta màgica. Si preguntéssim quina planta s'associa a la bruixeria majoritàriament respondrien que la ruda. És la planta esotèrica per antonomàsia.

Tenia caràcter sagrat per hebreus, egipcis i caldeus. A l'edat mitjana s'usava com a remei contra la bruixeria, es diu que treu malediccions i protegeix contra el maligne, l'enveja i encanteris, canvia l'energia negativa en positiva i atreu la prosperitat, aportant pau i tranquil•litat.

Els aborígens americans posaven una branca de ruda a la llum de la lluna i la lliuraven a l'ésser estimat per conquerir el seu cor per sempre. A l'Argentina, l'1 d'agost prenen un licor de canya i fulles de ruda mascle per netejar el cos físic i espiritual de tot el que es vol deixar enrere i protegir contra les malalties i mals esperits. Es prenen en 3 glops, 7 glops o d'un sol glop.

Bullida en oli i beguda expulsa els cucs intestinals.

Al món màgic s'ha dit que si les dones sabessin de les virtuts de la ruda, anirien a la lluna a buscar-la. Possiblement per les seves propietats abortives, ja que actua sobre la musculatura uterina, per la qual cosa cal usar-la amb cura, per ser tòxica. Un altre refrany antic diu que a casa que hagi ruda no es mor criatura.

La ruda actua sobre l'ull, òrgan de la llum, ja que la rutina intervé en els processos lluminosos. Miguel Angel i molts pintors la usaven per millorar la vista (les fulles de ruda es ficaven en una figa, amb mitja nou i sal i es menjava). La rutina que conté s'usa en cirurgia ocular.

Múltiples són les formes en què es pren la ruda, segons l'afecció que es vol tractar, encara que és important no sobrepassar les dosis ni emprar-la amb assiduïtat, ja que conté substàncies tòxiques si es prenen en excés.

Entra fins i tot en el cançoner popular. Sense anar més lluny Celia Cruz cantava: “Traigo la ruda pal que estornuda”, segurament per les seves propietats antiinfeccioses.

No plantar ruda si s'està de mal humor, ni si la dona té la regla, Cal plantar-la pensant en les seves propietats.

La ruda mascle, de fulles grans, es planten a la banda esquerra de jardí, i la femella, de fulla petita, en el dret.

No plantar on passen gats, Espanta als gripaus.

L'agost és el mes més propici per a la seva recol•lecció.

Receptes amb ruda: