13a Trobada Remeiera, a La Bisbal d'Empordà

13a trobada d'intercanvi de coneixements

Remeieres i Herbes

La Bisbal d'Empordà, 4 de setembre de 2021, de 10 a 14 hores.

El col·lectiu Remeiers i Remeieres de Girona, amb la col·laboració del Grup de Dones de la Bisbal, hem preparat aquesta trobada en la que trobareu xerrades, demostracions, projeccions, col·loquis... i la presentació del 5è llibre de la col·lecció Remeis populars, enguany sobre Cosmètica i higiene personal.

Com sempre, les activitats són públiques i gratuïtes.

Per assistir a les xerrades es recomana inscripció prèvia per missatge de text de WhatsApp al número 626 38 44 51 o omplir la inscripció.

Ubicació:

Vídeos de les diferents activitats:

🎥 “Recuperem la medicina antiga, el paper de les dones a la medicina originaria mediterrània”, amb Mercè Candó

🎥 “El punt remeier en l’etapa de l'embaràs”, amb Dolors Gener

🎥 Homenatge a la remeiera Dolors Freixa

🎥 “Vius com respires”, amb Sandra Hidalga

🎥 Presentació del llibre “Remeis de dona a dona", a càrrec del Grup de Dones de la Bisbal
Inclou la xerrada sobre els “Enaigats”

🎥 Presentació del llibre “Maria la trementinaire”, amb Dolors Salvador

🎥 “Autotestatge per a la sanació”, amb Laura Sanz

🎥 “La ruda, fins a la lluna aniria a buscar-la”, amb Sílvia Beltràn

🎥 “Cosmètica natural”, amb Pilar Herrera i Marisa Benavente, Les Champaneles

🎥 “Remei pel síndrome premenstrual”, amb Judith Ramírez


Receptes de cosmètica que Les Champaneles ens van oferir en la seva intervenció:

👄 Sabó suau pel cutis

👄 Tònic d'aigua d'arròs

👄 Netejador facial en pols

👄 Sèrum bàsic multiusos


Veieu el reportatge de TV Costa Brava sobre la trobada.


La 13a Trobada de Remeiers i Remeieres ret un merescut homenatge a l’aportació de les dones en la cura de la salut al llarg de la història

Més de 300 persones assisteixen a l’activitat, celebrada a La Bisbal en col·laboració amb el Grup de Dones de la població empordanesa

L’èxit de participació en la 13a Trobada de Remeiers i Remeieres, celebrada el dissabte 4 de setembre a La Bisbal, és una mostra clara de com creix, any rere any, l’interès per tot allò relacionat amb la salut des d’una perspectiva holística i autogestionada, utilitzant els recursos que la natura posa al nostre abast.

Més de 300 persones van passar durant tot el matí pel passeig Marimon Asprer de La Bisbal, on es va portar a terme una programació carregada de propostes interessants. Aquest any la temàtica central de la Trobada va ser la salut de les dones i un reconeixement al paper que han tingut com a principals promotores de la salut i de les cures al llarg de la història.

Ja en la xerrada inaugural, Mercè Candó, astròloga i estudiosa del paper de les dones en la medicina des de temps antics, va destacar el fet que “les dones som les generadores de vida i les que procurem per mantenir-la”.

Remeis i consells per aplicar durant l’embaràs i els primers mesos de vida dels nadons, tècniques de respiració, receptes de cosmètica natural, formes d’obtenir respostes per a l’autocura basades en la física quàntica, remeis per alleugerir la síndrome premenstrual i el poder curatiu i màgic de la ruda van ser les temàtiques que es van presentar al llarg del matí de la mà de dones sàvies que van compartir amb el públic els seus coneixements i les seves pròpies experiències.

I, entre tot això, un homenatge ben merescut a la “darrera” remeiera de La Bisbal, la Dolors Freixas, tot un referent en l’àmbit de les plantes medicinals, que va oferir una brillant intervenció en la que va destacar la necessitat d’actuar de forma coherent i conscient en aquests temps convulsos.

El Grup de Dones de La Bisbal, amb qui vam co-organitzar la Trobada, van presentar el seu llibre “Remeis de Dona a Dona”, amb un interessant recull de receptes amb plantes remeieres aportades per dones properes al col·lectiu. I encara va haver espai per a presentar un altre llibre, en aquest cas dirigit a infants: “Maria la trementinaire”, sobre el que la pròpia autora, Dolors Salvador, va destacar que té com a objectiu sensibilitzar els més menuts sobre la importància de recuperar i donar valor als coneixements que ens van transmetre les nostres àvies.

Les parades informatives dels diferents remeiers i remeieres van ser un espai magnífic per interactuar, intercanviar coneixements, compartir dubtes i remeis... i sobretot, fer bones relacions. En aquest espai també es va presentar l’exposició "Cultivant CO2" sobre el cultiu sense llaurar, que mostra la necessitat de tenir cura de la nostra terra i d’aplicar tècniques de cultiu més respectuoses amb el sòl; i la Ibèria Soler ens va mostrar amb molta “gràcia bruixeril” com fer un “caldero de sàlvia”.

Enguany, des del col·lectiu hem presentat un nou llibret de la nostra col·lecció de recull de remeis populars, dedicat en aquesta ocasió a la cosmètica natural.

Des del col·lectiu de Remeiers i Remeieres de Girona volem expressar la nostra satisfacció per l’èxit de la Trobada i el nostre infinit agraïment per la implicació de les persones que l’han fet possible i per l’entrega d’un públic que any rere any ens mostra que anem pel bon camí.

En les properes setmanes penjarem en aquest mateix blog els enllaços per visualitzar els vídeos de totes les xerrades i presentacions.

Pilar Martínez, membre de Remeiers i Remeieres de Girona


Imatges de la Trobada

Imatges cedides per Ferran, Gania, Ibèria, Lola, Marina, Marisa, Rosa, Susana i Valèria