Ungüent per infeccions i cremades (oli del cremat)

S’usa per guarir cremades, regenera la pell i els teixits, per picades de vespa i medusa, panses, llagues a la boca, suavitza la pell després de l’afaitat i calma les irritacions de la pell dels nadons; el podem fer servir per untar el supositori o lavativa per tal que no faci mal i com a repel·lent de mosquits.

Ingredients:

• 1 l d’oli d’oliva

• 1 plat de naps de banya de bou (Brassica napus)

• 2 ous de pagès

• 4 brots de romaní (Rosmarinus officinalis)

• 100 g de cera d’abella

Elaboració:

En una olla de porcellana posem a escalfar l’oli d’oliva i hi tirem els naps de banya de bou nets, pelats i tallats a rodelles primes, Hi afegim dos ous sencers i quatre brots de romaní fresc que no hagin florit mai. S’ha de fer bullir tot a foc lent. Quan els ingredients són rossos es treuen de l’olla. Dins l’oli, encara al foc, hi posem la cera fins que es desfaci. Ho colem i ho posem en pots.

Indicacions:

S’ha d’aplicar damunt la cremada just després de produir-se. Es posa l’oli del cremat amb un mocador i es fixa amb un tros d’esparadrap. Hom diu que de seguida desapareix la coïssor i l’escalfor de la cremada.

S’usa per guarir cremades, regenera la pell i els teixits, per picades de vespa i medusa, panses, llagues a la boca, també suavitza la pell després de l’afaitat i calma les irritacions del bolquer dels nadons; el podem fer servir per untar el supositori o lavativa per tal que no faci mal i com a repel·lent de mosquits.

Conxita Pijuan
recollit a " Conxita Pijuan i Casadevall, remeiera de Llagostera" el 2011
i per Sandra Saura a " Usos i cultura popular de les plantes de les Gavarres" el 2009
i a "Remeis populars de les Guilleries i les comarques Gironines" el 2017