Consideracions generals d’aplicació per tots els preparats naturals.
Els preparats naturals (infusió, macerat, purí i decocció), poden actuar al sòl perquè les arrels els assimilen, o bé a les fulles, flors o fruits. Per tant, quan els apliqueu cal que sigui a la tarda, o el matí aviat perquè aprofitin el màxim d’hores els seus efectes. Les aplicacions al matí van millor pels insectes.
Eviteu temperatures altes, podrien cremar les fulles per efecte mirall.
No ho apliqueu en dies humits o de pluja perquè es rentaran i perdran efecte.
Cal rentar bé els vegetals si us el mengeu després d’aplicar-hi els preparats, han de desaparèixer tots els residus que puguin haver-hi.
A mesura que el vostre jardí i hort siguin més diversos i més naturals, sobretot si utilitzeu tècniques de no treballar el sòl, podreu anar prescindint de molt preparats.
Alguns preparats necessiten temps, de 2 a 15 dies. Per tant, cal observació de símptomes per prevenir i estar a l’aguait.
Les herbes en diferents preparats són útils per mantenir l’hort i el jardí remeier en bona salut.
A continuació, us resumiré breument les diferències entre infusió, decocció, macerat i purí vegetal.
Infusions
Usos en general: Per fongs, insectes i millorar l’arrelament de les plantes, depèn de l’especie de planta utilitzada.
Ingredients:
-fulles de plantes
-aigua, si pot ser de pluja millor. Sobre tot sense clor.
Preparació:
Preparar la planta en verd o en sec en un recipient (evitar el plàstic), afegir aigua bullida i deixar reposar fins que l’aigua es refreda, desprès colar amb un tros de roba fina.
Aquest preparat desprès el diluirem a la dosi indicada, normalment 1 part d’infusió, en 10 d’aigua.
< h2>DecoccionsUsos en general: Per fongs, insectes i millorar l’arrelament de les plantes, depèn de l’especie de planta utilitzada.
Ingredients:
escorça, arrel i parts llenyoses.
aigua, si pot ser de pluja millor. Sobre tot sense clor.
Preparació:
Es tallen o trituren en trossets petits, els posem dins de l’aigua bullint I deixem bullir entre 10 i 30 minuts, tapat i foc lent.
Un cop refredat es cola amb drap o colador fi. El líquid resultant es diluirà, 1 part en 10 d’aigua i s’aplica en polvoritzador o regant amb regadora.
< h2>MaceratsUsos en general: Per insectes i aràcnids, en alguns casos per fongs.
Ingredients:
fulles, fruits, arrels (parts de les plantes)
Aigua o olis
Preparació amb aigua:
Es posa la part de la planta, que vulguem utilitzar, en una gallega o similar, s’hi afegeix aigua de pluja si és possible a temperatura ambient i es deixa a sol i serena entre 24 i 48 hores; el líquid resultat es cola en drap prim, es guarda i es utilitza a 1part diluïda amb aigua.
Preparació amb oli:
Es posa la part de la planta, es pot aixafar, en un pot de vidre hi afegim oli i el deixem macerar a sol i serena uns 10 dies. O bé, escalfem la preparació al bany maria durant una mitja hora. Colem i l’oli que obtenim l’utilitzarem a raó d’1 part per 10 d’aigua barrejant molt bé per aconseguir una emulsió que aplicarem a les plantes.
< h2>Purins vegetalsUsos en general: Per pugons i insectes petits, també com a fertilitzant i aportació de minerals al sòl.
Ingredients:
Bàsicament fulles en quantitat normalment 1kg per cada 10 litres d’aigua.
Aigua sense clor.
Preparació:
Per una bona fermentació necessitem mínim preparar 30 litres, necessitarem un recipient obert de 50 litres. Hi posem uns 3 kg de fulles, hi posem pedres perquè es quedin al fons i hi afegim l’aigua. Cal que la temperatura sigui de 20 graus, és aconsellable la primavera, estiu i tardor. Cal fer-ho a l’ombra, jo ho faig sota una taula vella de jardí.
Els primers 4 o 5 dies ho deixeu destapat i remeneu un parell de cops al dia. Farà força olor, no gaire agradable, desprès el tapeu (no hermètic). El deixeu durant 10-14 dies a uns 25 graus de temperatura, a menys temperatura més dies de fermentació, quan veieu que no fa escuma al remenar, ja estarà llest. Cal colar-lo molt bé i s’aplica a la dosis diluïda d’una part en 10. El podeu utilitzar durant uns 4-6 mesos.
Teresa Puértolas
recollit a " Remeis naturals a l'hort i al jardí " el 2023
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada