Aigües d'herbes, 26/06, 03 i 10/07/23

"Aigües d'herbes per combatre la calor" amb Ibèria Soler.

Aprofitarem el que ens regala la natura per afrontar i poder gaudir de la canícula. Farem servir les virtuts i les propietats de les herbes fresques, les fruites i verdures i l’aigua mineral per hidratar-nos i refrescar-nos.

El taller consta de 3 sessions: dilluns 26 de juny, 3 i 10 de juliol, de 18 a 20 hores.

A càrrec de Ibèria Soler.

Aquesta activitat requereix inscripció prèvia omplint el formulari. 👈

Ubicació: Centre Cívic Ter, carrer Can Sunyer, 46, Girona



Apunts i vídeos de l'activitat:

Les tres aigües bàsiques i imprescindibles :

  • De sàlvia, per les seves virtuts antidiaforètiques, es a dir reduir i evitar la transpiració excessiva.
  • De menta, sobradament coneguda com a refrescant.
  • De tarongina, per les seves virtuts antiestrés, equilibra l’estat d’ànim i rebaixa la sufocació.

Infusions en fred : Posar una branca de qualsevol d’aquestes tres plantes, o totes a la vegada, la nit abans, dins de l’ampolla d’aigua mineral que ens beurem l’endemà.
Si es deixa fora de la nevera durant tota la nit, els àcids i minerals de l’herba es dissoldran en ella i els aprofitarem millor. L’endemà posarem l’ampolla en fresc, i la consumirem el mateix dia.

Una de les normes més importants per alleujar la calor, tot i que sembla una incongruència, es prendre les tisanes, els tes i qualsevol beguda, tèbia.

O descansar a l’ombra mentre estem suant, i quan ja no suem, beure l’aigua una mica fresca i poc a poc.

Ens podem fabricarem una beguda isotònica a la que podrem afegir les herbes que més ens agradin.

Beguda isotònica bàsica 👈


Aigües d'herbes, 26/06/23, from Natàlia Bahí Caner on Vimeo.


Síndries i maduixes
Alleugen la set i la calor, sense aportar pràcticament calories.
Per aprofitar les propietats i els minerals en farem liquats o afegirem la fruita tallada a qualsevol aigua, amanida o aperitiu d estiu.

Normalment amb la suor es perden molts minerals necessaris sobretot sodi i potassi que recuperarem consumint les fruites i verdures que en porten més.

Procurarem consumir fruites i que no siguin gaire dolces, ja que l’aigua que contenen en part es fa servir per dissoldre els sucres i sals i no ens serveixen com a hidratants bàsics.

Les verdures que ens seran més interessants per combatre la calor i les calorades en extractes, rodelles, sucs i batuts:

  • Tomàquets
  • Cogombre
  • Ceba
  • Enciam
  • Remolatxa vermella
  • L’api
  • Llimones

Cada dia durant l’estiu s’hauria de beure 2 litres d’aigua amb herbes (o sense...). A més de les infusions, gaspatxos, vichyssoises, isotòniques, kombutxes i altres elements líquids.


Aigües d'herbes, 03/07/23, from Natàlia Bahí Caner on Vimeo.


Aquest tercer dia, hem parlat somerament dels cactus i les plantes crasses, que també tenen aigua i minerals molt interessants per compensar els que es perden amb la suor.

  • Figues de moro: Magnesi, potassi i calci. S’ha d’anar en compte, perquè en excés, provoquen restrenyiment .
  • Àloe vera: vitamines A i C i ferro. En principi, si no volem que actuï com a purgant, hem de tallar la fulla, deixar-la en un recipient amb aigua i sal i perdrà l’acíbar (líquid marró purgant).
    El gel que s’extreu de la planta, es pot triturar amb aigua o suc de fruites per obtenir una beguda revitalitzant . Utilitzat sobre la pell com a cosmètic, ajuda a retenir l’aigua dels teixits.

Per acabar, ens dediquem a posar en comú tot el que hem anat fent i hem compartit les aportacions de les i els assistents.

Natalia: Xarop d’àloe i mel
500 g polpa d’àloe
250 g mel
1 cullerada de brandi
Tot triturat, es guarda a la nevera.
Es pren un xarrup cada dia. .

Adela P.: Sopa d’ortiga
Un manat gros d’ortigues
1 ceba
2 pastanagues
1 pebrot vermell
2 cullerades d’arròs
Fer bullir durant 20 minuts i afegir fora del foc: el suc de mitja llimona, 2 cullerades de crema fresca o iogurt grec.

Maria Roca: Amanides d’estiu
Carbassó tallat molt fi, macerar amb oli oliva, suc de llima i polsim de sal.
Afegir formatge feta a daus i tomàquet sec a tires.
Daus de síndria, formatge feta i fulles de menta.

Assumpció: Crema de meló i pernil
Triturar el meló amb unes fulles de menta, salpebrar i afegir una cullerada de crema de llet o nata i uns encenalls de pernil ibèric.

Carles Fabregó: Crema de cogombre
3 Cogombres pelats
2 iogurts grecs
1 grapat de fulles de menta, triturar i afegir el suc de mitja llimona

Dolors: Amanida de primavera
Maduixes, tomàquet, cogombre, tonyina, alvocat, ceba i panses.
A la ceba li rebaixa la fortor esbandint-la amb aigua tèbia.

En principi aquí s’acabarien les receptes que serien “ refrescants i adients per aquest taller. Peró incloc un licor de codony que em sembla original i una indicació saludable:

M. Carmen Ortega: Licor de codony
3 Codonys madurs trossejats
1 branca de canyella
1 clau, mitja nou moscada
1 litre d'aiguardent.

M. Carmen Ortega: Limoncelo
1 litre d’alcohol anisat i la pell de 6 llimones ecològiques.

M. Carmen Ortega: Per la neteja del fetge
Cada dia en dejú, prendre una cullerada de suc de llimona i una cullerada d’oli verge.

I fins aquí hem arribat!!!


2 comentaris:

Tresa ha dit...

Doncs, moltes gràcies per animar-nos i aconsellar-nos per estar millor amb la calor.

Tresa ha dit...

Doncs, moltes gràcies per animar-nos i aconsellar-nos per estar millor amb la calor.