Ungüent

Receptes bàsiques per fer un ungüent.

La substància grassa a utilitzar pot ser un oli vegetal, un greix mineral (vaselina, parafina) o un greix d’origen animal (lanolina, cera, greix de porc).

Primer cal fondre la substància grassa en una cassola al bany maria.

Un cop fos, afegim les herbes i ho anem remenant durant 15 o 20 minuts.

Passat aquest temps retirem la cassola del foc i colem el líquid. Cal envasar l’ungüent de pressa ja que solidifica ràpidament. No convé tapar els pots fins que el preparat s’hagi refredat del tot.

Les proporcions varien segons l’origen de la recepta però, a diferència de les cremes, oscil•len poc: de 80 a 150 grams d’herbes per 300 a 500 grams de greixos.

Cal afegir, que la tendència és la de fer servir cada cop més els olis vegetals com a greixos.


Santi Jàvega
recollit a "La flora medicinal d'Osona"


Elaboració:

S’han de posar les plantes al foc lent amb oli fins que estan rosses (uns 10 minuts les fulles i uns 20 minuts les parts més gruixudes).

Traiem les herbes, hi afegim la cera i ho coem fins que es desfà.

Encara calent ho posem en pots.

Normalment farem servir uns 100 gr. de cera d’abella natural per litre d’oli.

Notes

Per comprovar la densitat de l’ungüent podem treure a la fresca un parell de cullerades i veure si tenen la textura desitjada. Mentre ho tenim a l’olla podem rectificar d’oli o de cera. De tota manera, l’efectivitat del remei no canvia si l’ungüent és més líquid o més espès.

Diversos preparats ens ajuden per a les mateixes dolences. En cas de cremades els millors són l’oli cremat i el greix de poma del ciri; per tractar èczemes el millor és el de les vitamines de la pell.

Podem guardar greix de gallina o de porc conservat en sucre, per fer els ungüents.

A la família de la Conxita quan preparen qualsevol remei deien "que Déu hi faci més que nosaltres".


Conxita Pijuan
recollit a "Conxita Pijuan i Casadevall, remeiera de Llagostera" el 2011