Un remei que la Conxita va aprendre de la família del seu home. El feien des de molt antic però el van posar per escrit per primera vegada l’any 1905.
• 1 l d’oli d’oliva
• 1 onça de cera nova
• 1 onça de moll de bou
• 1 onça de seu de crestat
• 1 onça de tabac negre
• 1 lliura de carbassina
• 3 brots de tarongina
• 3 brots de nepta
• 3 brots de cordonet
• 3 brots de nepta romana
• 3 brots de ruda
• 3 brots de romaní
• 3 brots de menta
• 3 brots de donzell
• 3 brots de menta romana
• 3 brots d’hisop
• 3 brots de vincapervinca
• 3 brots de Marialluïsa
• Una cabeça d’all
• Sàlvia petita
• 5 cèntims d’ungüent de grapialtesa
• 5 cèntims d’ungüent de contracas
• 1 cullerada de greix dolç
• 1 cullerada de greix de gallina
• 100 g de cera d’abella natural (en la recepta original: una espelma de 15)
A tall de curiositat escric la recepta tal i com la té la Conxita, amb mesures de l’època. Aquí en teniu la traducció.
1 onça = 28,3 g
1 lliura = 453 g
En una cassola nova de terrissa hi posem el litre d’oli i la carbassina tallada a rodelles. La sofregim fins que sigui rossa. La traiem i hi tirem les herbes que també les courem fins que siguin rosses. Les traiem i hi posem la resta d’ingredients. Quan ja tenen color de cuit es treuen i es colen encara calents.
Per tractar la pulmonia untem els pulmons per davant i per darrera (no al mig de l’espinada ni al mig del pit) i hi posem escalfor.
Conxita Pijuan
recollit a "Conxita Pijuan i Casadevall, remeiera de Llagostera" el 2011
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada