Ungüent de pulmonia

Un remei que la Conxita va aprendre de la família del seu home. El feien des de molt antic però el van posar per escrit per primera vegada l’any 1905.

Ingredients:

• 1 l d’oli d’oliva

• 1 onça de cera nova

• 1 onça de moll de bou

• 1 onça de seu de crestat

• 1 onça de tabac negre

• 1 lliura de carbassina

• 3 brots de tarongina

• 3 brots de nepta

• 3 brots de cordonet

• 3 brots de nepta romana

• 3 brots de ruda

• 3 brots de romaní

• 3 brots de menta

• 3 brots de donzell

• 3 brots de menta romana

• 3 brots d’hisop

• 3 brots de vincapervinca

• 3 brots de Marialluïsa

• Una cabeça d’all

• Sàlvia petita

• 5 cèntims d’ungüent de grapialtesa

• 5 cèntims d’ungüent de contracas

• 1 cullerada de greix dolç

• 1 cullerada de greix de gallina

• 100 g de cera d’abella natural (en la recepta original: una espelma de 15)

Nota

A tall de curiositat escric la recepta tal i com la té la Conxita, amb mesures de l’època. Aquí en teniu la traducció.

1 onça = 28,3 g

1 lliura = 453 g

Elaboració:

En una cassola nova de terrissa hi posem el litre d’oli i la carbassina tallada a rodelles. La sofregim fins que sigui rossa. La traiem i hi tirem les herbes que també les courem fins que siguin rosses. Les traiem i hi posem la resta d’ingredients. Quan ja tenen color de cuit es treuen i es colen encara calents.

Indicacions:

Per tractar la pulmonia untem els pulmons per davant i per darrera (no al mig de l’espinada ni al mig del pit) i hi posem escalfor.


Conxita Pijuan
recollit a "Conxita Pijuan i Casadevall, remeiera de Llagostera" el 2011