Sabó de romaní o de farigola

Material:

• Guants

• Ulleres protectores

• Un caçó que pugui anar al foc

• Un pot de plàstic

• Un pal o cullera de fusta o espàtula de silicona

• Una batedora o aparell per batre

• Un motlle per posar el sabó

Ingredients:

• Oli d’oliva, 300 ml

• Oli de coco, 600 g

• Oli d’ametlles, 100 ml

• Sosa càustica, 151 g

• Aigua, 389 ml

• Oli essencial de farigola o romaní, 30 g

• Fulles de farigola o romaní per decorar

• Opcional: fer una infusió força concentrada amb l’aigua o bé fer oli de romaní o farigola en maceració

Preparació:

Posar l’aigua dins del pot, abocar-hi la sosa i remenar. Això s’escalfa, vigileu!

Tirar-hi tots els olis, menys l’essencial, i amb la batedora, batre-ho fins que quedi amb la textura d’una maionesa.

Tirar-hi dins l’oli essencial i les fulles trinxades.

Remenar-ho una mica per integrar-ho tot i ja es pot posar al motlle.

Si el sabó s’ha de partir, cal esperar un o dos dies i amb un ganivet ben fi, fer les porcions.

Tenir 40 dies de paciència abans de fer-lo servir. Ha de fer la saponificació.

Les propietats per a la pell són les que les plantes i els diferents olis hi aporten.

També s’hi pot afegir colorants però cal anar amb cura si es fan per pells atòpiques.

Les olors dels sabons disminueixen amb el temps.


Assumpció Moreno
recollit a "Cosmètica natural" el 2021