Esperit de saüquer

Indicat per digestions pesades, baixar la febre i mals d’ull.

Ingredients:

Un cistell gran de flors de saüquer

Preparació:

Per tal d’obtenir l’esperit de saüc (o de qualsevol altre planta) es lliga un drap de fil tot tapant l’obertura de l’olla, a mena de tapa.

Es posen les flors fresques damunt del drap i es cobreixen amb una cassola de terra prou gran per tapar-les completament.

S'omple la cassola amb un dit d’una capa de cendra per evitar que es trenqui i al damunt s’hi posen les brases de caliu, que caldrà anar canviant per mantenir l’escalfor, també es canviaran les flors cada mitja hora aproximadament quan estiguin seques, cal tenir-ne forces, calen varies hores i molta paciència per tal d’obtenir-ne petites quantitats d’esperit, es guarda en pots de vidre i es conserva molt de temps.

Pepeta Estragués, Guilleries
recollit a "Remeis populars de les Guilleries i les comarques Gironines" el 2017