15a trobada d'intercanvi de coneixements
Els remeis del dia a dia. Autosuficiència i autoresponsabilitat.
Can Trinxeria, Cassà de la Selva
21 de setembre de 2024
de 9.30 a 14 hores
Una trobada per compartir, celebrar i aprendre sobre els remeis del dia a dia
La 15a Trobada Remeiera, celebrada el 21 de setembre a Cassà de la Selva ofereix un nou format amb més espais per a l’intercanvi i la interacció.
La Trobada Remeiera d’aquest any ha estat diferent. Més oberta a la parcipació, més interactiva i amb nous espais de relació i d’intercanvi que han tingut un impacte molt positiu i bones sensacions entre les persones que han vingut a Can Trinxeria a conèixer i compartir els remeis del dia a dia.
Per començar, una xerrada demostrativa dels nostres companys, Teresa Puértolas i Joan Puig, sobre preparacions bàsiques per a afeccions comunes, tot allò que hem de saber per poder elaborar a casa remeis senzills, infusions, decoccions, tintures, emplastres... i que no poden faltar en la nostra farmaciola natural.
Entrant en més detall, la companya Marta Vallory, ens va explicar l’impacte de la fabricació dels olis essencials, en tant que es necessiten molts quilos de planta per extreure molt poca quantitat d’oli essencial, així que va presentar alternatives amb preparats més accessibles, com ara les tintures.
A partir d’aquí, estona lliure per visitar les parades de les remeieres i remeiers que van estar presents a la Trobada amb diferents propostes per compartir directament amb qui volgués saber-ne més. Entre les remeieres i remeiers que ens van acompanyar, alguns de veterans, com en Jaume Reixach i la Carme Rubio, que ens van mostrar les plantes que cultiven, les que recol•lecten i alguns remeis bàsics que sempre tenen a l’abast per quan cal, com barreges d’herbes per tractar diferents afeccions.
Altres remeieres que ja han col•laborat en diferents ocasions amb el nostre col•lectiu i que també van estar presents en la Trobada d’aquest any, són la Montse Romero, del Jardí de l’Ànima, que ens va explicar amb detall com fer tintura d’artemisa annua per reforçar el sistema immunitari i també propostes per a la salut femenina durant el climateri; i la Carme Jaume, que ens va instruir sobre com tenir cura de la boca i les dents i els beneficis de l’aigua de mar.
Com a nous col•laboradors, vam comptar amb la presència d’en Josep Llanguas, remeier de la zona de les Guilleries, coneixedor de l’espagíria i que ens va fer una demostració de com extreure hidrolat casolà amb un cafetera; també la Laura Natural, de Cassà de la Selva, ens va mostrar diferents preparats que ella mateixa elabora i que utilitza en el seu dia a dia.
I encara dues parades més, en aquest cas, presentades pels membres de la permanent del nostre col•lectiu: la Teresa Purtolas i en Joan Puig, que, després de la seva xerrada van poder mostrar amb més detall les plantes i els remeis que elaboren i utilitzen en el seu dia a dia; i en Ferran Fusté, creador del joc de cartes “4 pètals”, que va tenir el públic ben entretingut amb aquest joc enginyós, didàctic i divertit.
A banda de les parades, els altres espais que van ser novetat en aquesta Trobada van ser el “Cercle per compartir experiències”, en el qual van participar una vintena de persones que van aportar informació sobre els remeis que utilitzen en el seu dia a dia: un coixí de sal gruixuda calenta pels dolors musculars; aigua de mar per alcalinitzar la sang; aigua freda per acabar les dutxes... van ser algunes de les propostes que van sorgir de les participants en aquest cercle que va donar molt de sí i que va propiciar que es generessin debats ben interessants sobre remeis i pràctiques saludables.
Una altra proposta diferent que va generar especial interès va ser el punt d’intercanvi: planter, llavors, kèfir, ungüent d’hipèric, llibres i molt més. Objectes portats per les persones participants a qui se’ls va atorgar un val que després van poder bescanviar per un altre objecte. Donar per rebre i tothom content!
Però la sorpresa de la Trobada, l’acte més emotiu, va ser l’homenatge que des del Col•lectiu vam voler retre al nostre company Joan Puig, un remeier generós, sempre disposat a col•laborar i ajudar a qui ho necessita i una peça clau dins del nostre grup motor.
A totes les persones que van participar en aquesta 15a Trobada i que la van fer possible, MOLTES GRÀCIES!!
Vídeos de l’activitat
🎥 Presentació i Parades de la 15a Trobada
🎥 Homenatge remeier a Joan Puig
🎥 Demostració sobre Què és un oleat, macerat, infusió..., amb Teresa Puertolas i Joan Puig
🎥 Xerrada sobre Alternatives a l'alambí, de Marta Vallory
Imatges de l’activitat
Imatges cedides per Carme, Eva, Ferran, Teresa, Laura i Roger
PROGRAMACIÓ de la trobada
09.30 Presentació trobada remeiera
09.45 Taller demostració "Què és un oleat, macerat, infusió..." per Teresa Puértolas i Joan Puig
10.30 Espai lliure
11.00 Alternatives a l'alambí, per Marta Vallory, com i amb què el podem substituir
11.45 Espai lliure
12.15 Rotllana per compartir experiències personals al voltant dels remeis populars
13.15 Assemblea oberta
TAULES REMEIERES
- Carme Jaume
- Ferran Fusté
- Jaume Reixach i Carme Rubio
- Joan Puig i Teresa Puértolas
- Josep Llanguas
- Laura Natural
- Montse Romero
TAULA D'INTERCANVI DE PRODUCTES REMEIERS
De 9.30 a 11.00, podreu aportar plantes, plançons, llavors, llibres... qualsevol cosa relacionada amb els remeis casolans.
De 11.45 a 13.30, qui hagi aportat quelcom podrà triar entre el material recollit.
ROTLLANA PER COMPARTIR CONEIXEMENTS
Cada participant explicarà els remeis que utilitza en el seu dia a dia, en intervencions breus, sense entrar en debats ni discusions; totes serem aprenentes.
Depenent de les persones que hi vulguin participar, es faran una o dues rotllanes i es determinarà el temps màxim de cada intervenció, perquè totes hi poguem participar.
Les rotllanes estaran obertes a persones que només vulguin escoltar i aprendre.
UBICACIÓ
Plaça de la Coma, 16, 17244 Cassà de la Selva, Girona
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada