14a Trobada Remeiera, a Salt , 30/09/23

14a trobada d'intercanvi de coneixements

Factoria Cultural Coma Cros, nau 10, Salt
30 de setembre de 2023
de 9.30 a 14 hores


Crònica d'un gran dia carregat de bones energies per compartir experiències i aprenentatges

Des de l'equip organitzador sentim satisfacció i gratitud per la resposta del públic i la generositat de les persones que ens van oferir una ponència o van estar atenent al públic a les taules per compartir experiències i aprenentatges, sense oblidar al col·lectiu de dones gambianes que ens van oferir una degustació de la seva gastronomia.

Una vegada més, i en van 14, hem celebrat la trobada d’intercanvi de coneixements; enguany l’hem fet a la Coma Cros, de Salt, amb la participació de prop d’un centenar de persones.

Després de la presentació de l’acte, feta per Xavier Uriarte, amb la coincidència dels 15 anys de la fundació del col•lectiu, vam fer un petit homenatge als seus dos fundadors, el mateix Xavier Uriarte i Lola Puig, als que vam obsequiar una pomera del ciri i un bonic dibuix fets per la nostra companya col•laboradora Rosa Capdevila.

Tot seguit, Lola Puig, (mestra, terapeuta i cuinera) ens va fer una entenedora explicació sobre el concepte "quilòmetre zero" on va quedar força clar que cal fomentar aquest tipus de consum tan beneficiós pel medi ambient.

En Francesc Colet (activista climàtic) ens va parlar sobre la modificació artificial del clima i el malbaratament de l’aigua, xerrada que va causar força alarma entre el públic assistent.

Aquest any encetàvem un nou format de trobada, amb taules només per les ponències i membres col•laboradors del nostre col•lectiu, la Teresa Puértolas, en Jaume Reixach i la Carme Rubio, i amb menys xerrades per tal d’oferir uns descansos prou amplis com perquè totes les persones assistents poguessin interactuar entre elles i amb les propostes presentades a les taules, sense haver d’anar amb preses o perdre’s cap xerrada.

Seguidament l’Associació Milfulles, amb la Pilar Martínez i l’Enric Cassú, que ens van presentar el seu projecte a les hortes de Salt i ens van parlar sobre la gran biodiversitat natural i social que conflueix en aquest territori. Per mostrar-ho, ens van portar diferents productes de les hortes, aquells que fa dècades que s’hi cultiven i els que han vingut d’altres països amb la immigració però ara formen part del paisatge de les hortes. Aquests productes es van poder veure a la seva taula amb una explicació de les seves característiques i les propietats.

Va arribar el torn de la Liliana Vargas (farmacèutica, experta en plantes, farmacognòsia i fitoteràpia), amb la seva interessant proposta d’hort mandala, del que ens va fer una demostració durant el descans següent. La Liliana ens va donar pautes sobre com construir un hort mandala i ens va explicar els seus beneficis tant per al cultiu com a nivell terapèutic.

La darrera xerrada ens la va fer en Joan Puig, membre del col•lectiu de Remeiers i Remeieres, en la que ens va parlar d’algunes de les plantes comestibles que tenim al nostre voltant, que en són moltes i ens va convidar a visitar el seu museu d’herbes que té a Cassà.

Com sempre, vam tancar la trobada amb l’assemblea oberta, en la que es va comentar que el nou format adoptat havia agradat i havia aconseguit l’objectiu de poder fer-ho tot sense preses. En comentar el poc èxit del cicle de cinema remeier que havíem ofert en col•laboració de Guerrilla comunicacional, diferents persones van manifestar que l’horari era poc adequat. Entre les propostes per l’any vinent es va presentar el joc de cartes de reconeixement de plantes en el que està treballant en Ferran Fusté i es va comentar que en resposta a diferents peticions rebudes, es faran un parell o tres de sortides a la recerca de plantes per fer ratafia, també es va demanar fer una sortida per reconèixer les plantes de vora el mar.

I la traca final de l’acte va ser el dinar que ens van preparar el col•lectiu de dones gambianes, en la que vam podem degustar una petita mostra de la seva cuina amb productes de les Hortes de Salt


Imatges de l’activitat

Imatges cedides per Carme, Elisenda, Ferran, Ibèria, Pilar i Rosa


Vídeos de l’activitat

🎥 Homenatge remeier a Lola Puig i Xavier Uriarte

🎥 Lola Puig, "Quilòmetre 0"

🎥 Francesc Colet, "Qui ens està prenent l’aigua?"

🎥 Pilar Martínez, "Biodiversitat a les Hortes de Salt"

🎥 Liliana Vargas, "L'hort mandala: harmonia entre la natura i l'espiritualitat"

🎥 Joan Puig, "Herbes remeieres comestibles"


14a trobada d'intercanvi de coneixements

Factoria Cultural Coma Cros, nau 10, Salt
30 de setembre de 2023
de 9.30 a 14 hores

Programa

9:30 Presentació trobada: Xavier Uriarte

9:45 Lola Puig, "Quilòmetre 0"

10:15 Francesc Colet, "Qui ens està prenent l’aigua?"

11:00 Temps per intercanviar coneixements a les taules

11:45 Pilar Martínez, "Biodiversitat a les Hortes de Salt"

12:15 Lliliana Vargas, "L'hort mandala: harmonia entre la natura i l'espiritualitat"

13:00 Joan Puig, "Herbes remeieres comestibles"

13:15 Temps per intercanviar coneixements a les taules

13:45 Assemblea del col•lectiu

Taules d’intercanvi de coneixements amb Associació Milfulles, Francesc Colet, Jaume Reixach i Carme Rubio, Joan Puig, Judit Ramírez, Liliana Vargas, Lola Puig, Teresa Puértolas

Com sempre, les activitats seran públiques i gratuïtes, no cal inscripció.


En acabar la trobada dinarem a la mateixa nau, qui es vulgui quedar haurà de portar-se tot el necessari, no hi haurà servei de bar.

I si us voleu estalviar feina i provar noves cuines, l’Associació Milfulles ens ofereix la possibilitat de gaudir d’un àpat elaborat per les participants en el projecte Dones, terra i flors a partir de productes cultivats a les hortes de Salt propis de la gastronomia gambiana i mediterrània. Si us ve de gust provar aquesta proposta culinària us podeu inscriure a través d’aquest enllaç 👉 Inscripció dinar 👈.

El dinar té un preu de 15 euros i es començarà a servir a les 14h; el menú serà sense gluten i amb opció vegetariana, només cal que ho especifiqueu en l’apartat de "Hi ha res que vulguis que tinguem en compte?". També caldrà que porteu els vostres plats, coberts, gots i tovallons.


Ubicació: Carrer de Sant Antoni, 1, nau 10, Salt, Girona



2 comentaris:

Imma ha dit...

Queda reservat aquest dia. Quina il·lusió assistir-hi!!!

Ibèria ha dit...

No hi faltaré.
En aquestes trobades de coneixements remeiers, sempre hi trobem persones que son pous de sabiduria i d' aquests pous d' aigua neta i frescam hem de beure per nodrir la salut del cos i la ment.