3r Congrés de remeis populars

Ja podeu disposar de tota la informació del 3r congrés: crònica, imatges, filmacions i documentació.


Crònica d'un gran dia carregat de bones energies per compartir experiències i aprenentatges

Des de l'equip organitzador sentim satisfacció i gratitud per la resposta del públic i la generositat dels 12 ponents per compartir experiències i aprenentatges.

Activitat frenètica a la sala gran de l'hotel Carlemany de Girona ja des de quarts de nou del matí... hi ha nervis, l'equip de la permanent de Remeiers i Remeieres volem que surti tot perfecte, o si més no, el millor possible. Preparatius d'última hora, instruccions perquè cadascuna tingui clares les seves tasques... bromes i complicitat.

Sí, tot està a punt i la gent comença a arribar. Amb l'aforament esgotat fa setmanes, el III Congrés de Remeis Populars a l'Abast de Tothom ha aixecat molta expectació i ha aplegat a 150 persones, algunes d'elles velles conegudes del nostre col·lectiu, altres a les que veiem per primer cop, i sempre és d'agrair, tant una cosa com l'altra.

Conferència inaugural

Amb la inauguració formal del congrés i la presentació del nostre sisè recull de remeis populars, en el que hem inclòs els remeis depuratius, amb olors i de butxaca que els subscriptors del blog ens han aportat al llarg de l'any, donem pas a les diferents xerrades del programa.

L'encarregat de donar el tret de sortida a les diferents taules i ponències és en Josep Pàmies, pagès de Balaguer arxiconegut per la seva creuada en favor de la divulgació i l'ús de les plantes medicinals en front de la hipermedicalització que promouen les farmacèutiques i el sistema de salut pública.

Sempre amable, agut i comunicatiu, sempre punyent i provocador, en Pàmies va tornar a arremetre contra el poder a la foscor que manega els fils per fer negoci posant en joc la salut de la població.

"Tant de bo prohibissin totes les plantes, perquè així tothom voldria prendre-les", va ironitzar Pàmies, en referir-se a les persecucions que ha patit per part de l'administració pública durant la seva trajectòria en favor de l'ús de plantes medicinals i altres substàncies amb potencial restablidor de la salut.

Pàmies va fer esment dels efectes beneficioses de l'estèvia, planta que va conèixer "per casualitat" després que xefs d'alta cuina li encarreguessin per incorporar als seus plats i evitar l'ús del sucre. "No en tenia ni idea jo de l'existència de l'estèvia, però després que me'n demanessin vaig començar a investigar i vaig veure que era una planta amb un munt de propietats beneficioses: millora el rec sanguini, combat la diabetis, inclús el càncer", va afirmar.

També ens va parlar de la perilla per les seves propietats antihistamíniques i antiinflamatòries, i de la marihuana i el fet d'estar criminalitzada.

Josep Pàmies va reivindicar el paper de la gent gran en la lluita per superar els obstacles que l'administració i les indústries farmacèutiques i agroalimentàries posen per tal de socialitzar plantes i remeis que són molt útils per a les persones, tal i com s'ha vingut demostrant durant segles, i va anunciar la creació de la "Associació de jubilats insolvents i desobedients", en referència que un col·lectiu com aquest no té res a témer davant les lleis restrictives i punitives.

El pagès de Balaguer va explicar que, degut a una malaltia coronària que ha patit recentment, ha estat a l'hospital i ha estat atès per la sanitat pública, de la qual va dir que hauria de ser més integrativa, en referència a la necessitat d'incorporar en els seus tractaments altres mecanismes diferents als medicaments.

L'estat actual dels remeis populars i les noves tendències

Després de la intervenció d'en Josep Pàmies va tenir lloc la primera de les taules de debat amb la intervenció d'en Jaume Reixach, col·laborador habitual del col·lectiu de Remeiers i Remeieres; Judith Ramírez, fitoterapeuta creadora del projecte Botànicament; Juan Sáez, explorador del món subtil i creador d'Arte Zahorí, i Montse Romero, apassionada de les plantes i impulsora del projecte El Jardí de l'Ànima.

També va estar present des la distància la nostra companya Cristina Martí, que tot i no poder venir ens va deixar unes recomanacions de recursos virtuals i comptes d'instagram a on trobar informacions interessants sobre tot el que envolta als remeis naturals.

Cada ponent va explicar la seva pròpia relació amb les plantes i van coincidir en destacar la responsabilitat que té cada persona en la cura de la seva pròpia salut.

En Jaume Reixach va començar la seva intervenció parlant de quatre arbres que, segons va dir, sempre ha tingut ben a prop per les seves grans propietats: el lledoner, el saüquer, el llorer i la noguera, i es va referir a la importància de tenir sempre a casa remeis bàsics per a malalties comunes: pròpolis com a antibiòtic; oli de cop per a cremades i cops; rementerola per a la diarrea; oli essencial de menta per al mal de cap; mel de farigola per a l'insomni...

Experiències més enllà de l'àmbit físic

La Judith Ramírez va parlar sobre el poder guaridor de les aromes de les plantes i com ens poden ajudar en diferents moments del dia i al llarg de la vida. Va comentar com s’utilitzaven a l’Edat Mitjana com a antisèptic, la seva gran influència en l’estat emocional, i l’ús que en fan diferents cadenes comercials, del que n’haurien d’aprendre les institucions, com ja fan a la sala de parts de l’Hospital Santa Caterina de Salt. “Els aromes de les plantes ens ajuden i reequilibren la salut, conscient o inconscientment, de manera agradable” va ser la seva conclusió.

Per la seva banda, en Juan Sáez, va tractar les plantes des de la seva esfera més subtil, des del nivell energètic. Ens va parlar de l'aura i com varia en funció del nostre estat anímic. Sáez va explicar que les plantes també tenen aquesta aura, que és "com un gra de blat amb una fissura al mig", una estructura que també es replica a la Terra. Sáez va fer referència al poder curatiu de les plantes des de la seva pròpia energia en el lloc a on són plantades, i va explicar que cada planta té aquesta fissura, per on emana la seva energia, situada en una posició diferent respecte al nord. "En el romaní està situat a 60 graus, en la farigola a 240, en el llorer a 0 graus", va comentar, i va animar al públic assistent a que provin quines són les seves sensacions quan es posen davant d'una planta en diferents posicions.

La Montse Romero va explicar com va ser creat el Jardí de l'Ànima, com a espai de total respecte cap a les persones i cap a la terra. En aquest espai és a on realitza tallers per acompanyar les persones, sempre des de l'amor. La Montse també realitza rituals amb sahumeris per fer neteges energètiques. Va parlar de la importància de les aliances amb altres persones que també tenen propostes similars i de la necessitat de crear xarxa per estendre els sabers ancestrals i aquesta manera amorosa d'establir lligams amb la natura per al benestar, confiant sobretot en la intuïció i posant sempre una intenció.

La transmissió del coneixement a l'època digital

A la tarda vam tenir dues taules més. La primera va tractar la transmissió dels coneixements de remeis en l'època digital i per fer-ho vam convidar representants de les Àvies Remeieres del Pedra Tosca, Flora Catalana, Eixarcolant i el propi col·lectiu de Remeiers i Remeieres de Girona.

Cada participant va explicar la seva pròpia experiència amb les xarxes socials, cada una ben diferent de les altres.

La Tresa Amat i l'Olga Pérez, de les Àvies Remeieres, ens van provocar el riure amb les seves experiències amb les noves tecnologies i les xarxes socials. De les seves aventures, sobretot durant el confinament, època en la que "es van haver d'espavilar" per posar-se al dia de tot el referent a les xarxes socials i els tallers virtuals, treuen la conclusió de que "això no és lo seu", però val a dir que es van ensortir prou bé.

Per la seva banda, Francesc Caralt, president de Flora Catalana, acompanyat de l'Anna Maria Oliva, va fer una magnífica presentació sobre els principis i els recursos de l'associació de referència a Catalunya en la divulgació i formació al voltant de la nostra flora. Caralt va explicar que Flora Catalana es basa en la valuosa tasca dels més de mil voluntaris i voluntàries que aporten el seu esforç i hores de dedicació per la passió que senten per la flora del nostre país, i va expressar les dificultats que a vegades implica la gestió dels diferents grups locals que es mouen per l'emoció. En Francesc va exposar bona part dels recursos dels que disposen, des de la pàgina web a on consultar detalls de milers de tàxons de la nostra flora, amb fotos de gran qualitat, fins a l'espai de formació virtual "Floraula", amb diferents propostes formatives, i la revista "Milfulles", a on es publiquen interessants articles relacionats amb les plantes i també l'etnobotànica.

El representant d'Eixarcolant, Roger Maimí, va destacar en la seva intervenció, la gran importància que tenen les xarxes socials i els diferents recursos digitals del col·lectiu en la seva tasca de divulgació de les plantes silvestres i també en la vessant més política i activista per tal de capgirar l'actual model agroalimentari. "Som un equip molt jove amb facilitat per elaborar continguts a les xarxes socials i aprofitar tot el seu potencial", va dir Maimí. Durant la seva exposició, Maimí va mostrar alguns dels recursos divulgatius que es poden trobar a la web d'Eixarcolant com ara fitxes molt gràfiques de les diferents plantes silvestres comestibles i receptes. El membre d'Eixarxolant va explicar que el col·lectiu té la seva seu a Jorba (l'Anoia), però que està creant nodes locals arreu del territori català i va animar als assistents al Congrés a que s'acostin i participin en els nodes locals que tinguin més a prop.

Ferran Fusté, membre de Remeiers i Remeieres de Girona, va explicar els recursos digitals del col·lectiu i com s'han anat elaborant i millorant amb el temps de forma que sigui el màxim d'intuïtiu possible. En Ferran es va referir a la necessitat de que les webs siguin clares i facilitin a qui les visiti trobar el que busquen. Com a conclusió, va fer palès que si bé les noves tecnologies estan a l’abast de totes les persones que volen consultar, no és tan fàcil per qui vol comunicar.

Remeis i Salut Pública

En la darrera taula la infermera Judit Rodergas, la metgessa Montse Gispert i el metge naturista Xavier Uriarte, ens van parlar de les seves diferents experiències sobre l'ús dels remeis naturals i la sanitat pública.

Judit Rodergas va fer èmfasi en la no inoqüitat dels remeis naturals i en la cautela que cal tenir a l'hora de prendre qualsevol preparat ja que "les plantes no són inofensives". La infermera va insistir en la necessitat d'informar-se bé abans de prendre qualsevol remei i de "no replicar sense més el que algú altre ens ha dit que li ha anat bé" ja que cada persona té unes condicions diferents. La Judit va acabar reclamant més i millor investigació sobre les propietats de les plantes medicinals i així evitar la seva estigmatització.

Les resistències de la sanitat pública

Per la seva banda, la metgessa Montse Gispert, es va referir a la seva pròpia experiència com a metgessa de la sanitat pública que és favorable a l'ús i a la prescripció de remeis naturals, i va admetre que, malgrat sentir-se a contracorrent, ella ho recomana. Gispert no es va mostrar gaire optimista en que la sanitat pública incorpori tractaments alternatius com ara les plantes medicinals o altres tipus de teràpies, malgrat que s'ha demostrat que funcionen.

Va tancar la taula el doctor Xavier Uriarte, membre fundador de Remeiers i Remeieres, amb una ponència en la que va destacar la importància de saber escoltar i interpretar els senyals del nostre propi cos. Uriarte es va referir a l'homeòstasi, la vis natura medicatrix, com aquest metge intern que tots tenim. "No s'han de suprimir les símptomes, ja que la seva manifestació et dona la recepta", va dir i va afegir que malalties com la grip són moltes vegades la manifestació del nostre cos davant d'un moment de canvi i de depuració a través de la suor i que demana repòs i dejuni.

Mostra de plantes

Durant tota la jornada vam poder gaudir també de l'exposició sobre flora del nostre entorn, que en Joan Puig, membre de Remeiers i Remeieres de Girona, i de Flora Catalana, ens va portar del seu museu particular de Cassà, oferint explicacions particulars sobre les mateixes a qui preguntava.

Assemblea oberta

Com ja és habitual en les nostres trobades, en acabar el Congrés vam celebrar l'Assemblea oberta amb un torn d'intervencions per fer valoració de la jornada i revisar aquelles qüestions que cal millorar.

Com veieu, un dia ben intens i carregat d'aprenentatges, de savis consells, d'idees per reflexionar i d'una gran satisfacció per part de l'equip que durant mesos hem dedicat una bona dosi d'energia perquè el Congrés fos un espai des del que compartir de forma oberta i gratuïta aquestes lliçons de vida.

Gràcies a totes les persones que vau assistir-hi i gràcies infinites als i les ponents!!!

El proper Congrés... d'aquí a cinc anys, si tot va bé.

Salut i Natura!!!


Imatges de l’activitat

Imatges cedides per Montserrat, Gània i Teresa

En podreu trobar més a les històries destacades del nostre 👉 Instagram.


Gravacions de les diferents ponències:

🎥 Presentació del congrés

🎥 Conferencia inaugural “El poder curatiu de les plantes medicinals”

🎥 Taula “L’estat dels remeis populars i les noves tendències”

🎥 Taula “La transmissió del coneixement de remeis a l’època digital”

🎥 Taula “Remeis i Salut Pública”


Documentació facilitada per les diferents ponències:

📒 Cristina Martí: “Remeis en xarxa”

📒 Judith Ramírez: “Les olors com a remeis”

📒 Roger Maimí, d’Eixarcolant: “Bruixes influencers”

📒 Francesc Caralt, de Flora Catalana: “Difusió digital del coneixement de la nostra flora”

📒 Judit Rodergas: “Fitoteràpia versus farmacologia”

📒 Montse Gispert: “La salut dels remeis casolans”

📒 Xavier Uriarte: “La Vis Natura Medicatrix o el metge intern com a primer remei popular”


3r Congrés de Remeis Populars a l'abast de tothom

22 d'octubre de 2022

de 9 a 20 hores

a l'hotel Carlemany de Girona

Activitat gratuïta, imprescindible inscripció prèvia

Amb taules rodones sobre:

🌼 L’estat dels remeis populars i les noves tendències

🌼 La transmissió del coneixement de remeis a l’època digital

🌼 Remeis populars i Salut Pública


L'hotel ens ofereix la possibilitat de dinar plegats, a un preu de 28,50 euros per persona, i ens ofereix dos menús per triar:

  • Menú 1
    • Crema de verdures de temporada amb pernil i torrades
    • Filet d'ibèric amb poma i vainilla
  • Menú 2
    • Crema de verdures de temporada
    • Wok de verdures amb tofu, gingebre i shimeji
  • Comú als 2 menús
    • Postres: Fruita fresca i sorbet
    • Vins celler Indispensable blanc o negre, Aigües i cafè

AFORAMENT COMPLET! Si vols quedar en llista d'espera per possibles baixes omple el formulari.

Ubicació: Hotel Carlemany Girona, Plaça Miquel Santaló i Pavor, 1, 17002 - Girona




1 comentari:

Unknown ha dit...

Bon día volia fer una pregunta. Hi sóc inscrita però volia sapiguer si puc anar amb un acompanyant. Hem trīat de incriure'l pwrò hi sòn cobertes uotes les places. Sóc Eva Martín. Deixo el mail per la vostre resposta. zuri355@gmail.com
Que tingueu bon día..!!