Remeis casolans per la menopausa

La menopausa és una etapa més del cicle vital de la vida d'una dona. Es caracteritza fonamentalment per la disminució de la funció ovàrica i el conseqüent cessament de la menstruació. Existeixen tantes diferents maneres de viure aquest pas biològic com dones hi ha. Pot ser que transcorri de manera asimptomàtica o bé amb molts símptomes que depenen dels canvis hormonals suscitats en el cos, així com també d'elements psicològics sempre presents en la nostra vida.

Els ovaris, en aquesta etapa, deixen de produir les quantitats d'estrògens i progesterona necessaris per arribar a produir la regla, però segueixen en general segregant quantitats menors d'estrògens durant molt de temps més, de vegades molts anys. Si la menopausa arriba de forma natural, o sigui, no precoçment o per alguna patologia (clínica o quirúrgica) se suposa que el cos està preparat per a transitar-la.

Quan es donen aquestes alteracions, els símptomes que poden aparèixer es podrien classificar segons el moment que es manifesten.


PRIMERS SÍMPTOMES


SUFOCACIONS:

Són la manifestació més comuna. Poden anar acompanyades de sudoració profusa, cefalees, vertigen i/o palpitacions.

Poden aparèixer fins i tot anys abans de la menopausa. La freqüència i intensitat és variable, algunes dones no ho experimenten mai i unes altres ho pateixen fins a edats tardanes. Hi ha algunes circumstàncies que les propicien com begudes alcohòliques, menjars calents, etc...


TRANSTORNS PSICOLÒGICS:

Com alteracions de la son, irritabilitat, canvis d'humor, cansament,...


SÍMPTOMES QUE PODEN APARÈIXER A MIG TERMINI


ALTERACIONS GENITOURINARIES:

La mucosa vaginal perd la seva elasticitat i apareix sequedat vaginal, que dificulta moltes vegades les relacions sexuals. Augmenta al seu torn el risc d'infeccions vaginals. També es produeixen canvis en uretra i bufeta, i poden aparèixer símptomes d'urgència i major freqüència a l'orinar i incontinència.

També és freqüent l'aparició de cistitis.


ALTERACIONS EN LA PELL:

La manca d'estrògens altera la pell, i juntament amb els canvis típics de l'edat que pateixen tant homes com dones (com la disminució del col•lagen) i amb agents externs com el sol, el fum del tabac, etc... contribueixen a l'envelliment cutani.


SÍMPTOMES PRESENTS A LLARG TERMINI


OSTEOPOROSI:

Es deu a la reducció quantitativa de teixit ossi, fent més fràgils els ossos i augmentant el risc de fractures.


TRANSTORNS PSICOLÒGIS:

Entre els símptomes menopàusics s'inclouen alguns que són típics de la depressió, com alteracions de la son, cansament, irritabilitat, canvis de caràcter, disminució de la libido, etc... Molts d'aquests símptomes són deguts a la presa de consciència de la realitat de “fer-se gran” (els fills s'independitzen, perdem els pares, la relació amb la parella ha canviat,...)


HERBES REMEIERES

A l'Alt Empordà s'ha fet un estudi on, a través d'unes enquestes realitzades a la gent gran de la nostra comarca, s'ha recopil·lat tota la informació que ens han citat sobre remeis i usos populars d’origen vegetal que cal preservar-la i posteriorment poder donar a conèixer la cultura popular de la nostra comarca. En aquest estudi s'ha trobat informació sobre 518 espècies vegetals, de les quals 335 presentes usos medicinals.

Entre aquests remeis també en trobem d’utilitzats per a combatre els símptomes descrits quan apareix la menopausa, la qual cosa evidencia que des de ben antic la dona s'ha servit de remeis vegetals per a tractar-la.

Així, a l'Alt Empordà, les plantes més importants que han estat usades popularment amb aquestes finalitats són les següents (els hem ordenat alfabèticament segons el seu nom científic):


Equisetum telmateia Ehrh., Equisetum arvense L. (Equisetàcies)

Noms populars: Cua de cavall, sangnua.

Un dels problemes més incòmodes relacionats amb la menopausa és la retenció de líquids. Per evitar-la es fan tisanes de tiges estèrils de cua de cavall que, a més de l'efecte diürètic, s'aprofita la seva riquesa en minerals.


Hypericum perforatum L. (Clusiàcies)

Noms populars: Herba de Sant Joan, herba de cop, pericó.

Encara que sembla molt actual l'ús d'aquesta planta per les seves propietats antidepressives, ja s'han recollit a l'Alt Empordà testimonis de fa més de cinquanta anys on es preparaven tisanes amb les flors o les tiges florides d'aquesta planta per a combatre la depressió (també, es clar, els estats de tristesa deguts a la menopausa). La creença popular diu que cal collir-la la nit de Sant Joan o el mateix dia abans que surti el sol.


Juglans regia L. (Juglandàcies)

Nom popular: noguer.

Es preparen tisanes amb les fulles per els transtorns de menopausa perquè ajuden a “netejar la sang”. Se'n fan novenes (en prenen un got cada dia durant nou dies). També eliminen les impureses de la pell.


Mentha spicata L. (Lamiàcies)

Nom popular: menta.

Sempre s'ha parlat dels efectes afrodisíacs de la menta, però també és valorada pels seus efectes sobre el sistema nerviós ja que ajuda a dormir. En preparen decoccions dels brots tendres.


Salvia officinalis L. subsp. Lavandulifolia (Vahl.) Gams (Lamiàcies)

Nom popular: Sàlvia.

Amb aquesta planta coneguda també perquè s'usa com a condiment culinari, es preparen per a paliar les sufocacions. Moltes vegades la menopausa s'acompanya de cefalees i migranyes, i aquesta tisana també s'ha usat per combatre-les. S'usen tant els brots florits com les fulles.


Thymus vulgaris L. (Lamiàcies)

Noms populars: farigola, frígol, frígula.

El poder desinfectant i antiinflamatori de la farigola és conegut àmpliament per les dones altempordaneses. Preperaven decoccions de la part aèria florida de la planta per fer rentats genitourinaris i tractar així la cistitis.


Valeriana officinalis L. (Valerianàcies)

Nom popular: valeriana.

La valeriana també és àmpliament coneguda per les seves accions sedants i tranquil•litzants, i a l'Alt Empordà ha estat usada per al que anomenen popularment “el mal de les dones” (referint-se a l'estat de tristesa típic tant de la menopausa com dels dies de la menstruació). Es preparen decoccions de la seva arrel.

Montse Parada Soler, Doctora en Farmàcia