HISTORIAL D'ACTIVITATS


BLOC INFORMATIU DE PLANTES AROMÀTIQUES I MEDICINALS

NOVEMBRE

3/11/2011. CONGRÉS: International Symposium on Pyrethrum, The Natural Insecticide: Scientific and Industrial Developments in the Renewal of a Traditional Industry. Austràlia.

7/11/2011. CURS: Fent Jardí Mediterrani, Jardineria ecològica i disseny. Bellaterra (Barcelona).

9/11/2011. CONGRÉS: International Conference: “Medicinal and Aromatic Plants in Generating New Values in 21st Century”. Sarajevo (Bòsnia-Herzgovina)11/11/2011. CURS: Les herbes i els fruits de la tardor a la Vall de Llémena. Llorà (Girona).

12/11/2011. CURS: Fitocosmètica. Vilanova de Sau (Barcelona).

14/11/2011. JORNADA: Lutte contre les insectes dans les denrées stockées de PPAM. Pouzin (França)

15/11/2011. CONGRÉS: International Symposium on Medicinal and Aromatic Plants – Royal Flora. Tailàndia.

20/11/2011. CONGRÉS: International Symposium on Medicinal and Aromatic Plants; History of Mayan Ethnopharmacology. Antigua (Guatemala)

21/11/2011. CONGRÉS: 6º Congreso de la Sociedad Española de Fitoterapia. Pamplona (Navarra).

22/11/2011. JORNADA: Els substrats i llur maneig en la producció ecològica de plantes aromàtiques en contenidor. Cabrils (Barcelona).

DESEMBRE

5/12/2011. VIATGE: La murtra a Sardenya. Lotzorai, Sardenya (Itàlia).

19/12/2011. CONGRÉS: International Symposium on Minor Fruits and Medicinal Plants for Health and Ecological Security (ISMF&MP). Kalyani (Índia)
FIRA DEL BOLET I LES HERBES REMEIERES.
Castellterçol - Vallès Oriental.
Data: 30 d'octubre de 2011.

Als boscos de roures

A les obagues

A sota dels matolls

A les pinedes

Als solells

Entre la molsa

i la pinassa

Prop dels rierols


Els bolets i les herbes remeieres poden ser a qualsevol lloc,però durant la seva festa a Castellterçol les trobareu a la Plaça Vella.
Tres dies dedicats a aquests productes que la natura ens dona en la forma més pura i salvatge.
El diumenge al matí, la Plaça Vella, serà com el millor bosc amb bolets de totes menes, tamanys i colors, per poder triar i remenar.
També hi tindran un paper destacat les herbes remeieres recollides en el millor moment, com feien les velles trementinaires i conservades per oferir-nos la seva salut natural.
Bolets i herbes, una sàbia elecció

ALTRES ACTES :
- Divendres a la tarda, concurs de recerca de bolets.

- Dissabte i diumenge, exposició de bolets.

- Dissabte a la tarda, xerrada i col·loqui.

- Diumenge al matí, concurs de centres amb bolets i

herbes remeieres.
Més informació a la Web http://www.firesifestes.com/index.htmlFIRA: la festa dels simples versarà de plantes i dones
FÊTE DES SIMPLES: 6è Rencontres nationales des producteurs de plantes aromatiques et médicinales du syndicat Simples
DES PLANTES ET DES FEMMES
Dates: 1 i 2 octobre 2011
Lloc: Île de Vassivière-en-Limousin, Lac de Vaciviéra (Vassivière), Pairac lo Chasteu (Peyrat le Château), França
“Les dones del camp han mantingut i mantenen una relació privilegiada amb les plantes. Lligam de treball al jardí, a la cuina, de festa, per l’engalonament, el plaer o la seducció, lligam de vida per ajudar a arribar al món, per refer la malaltia, per nodrir la família i els animals, lligams de secrets que es transmeten, i també lligams de mort, pels ritus de dol o damunt les antigues pires funeràries.
El conjunt de tots aquests lligams han construït la part més íntima i la més profunda de la nostra cultura, sovint al marge dels nostres llibres, dels nostres codis, dels nostres edites i de les nostres lleis.
En l’altiplà del Llemosí, país de maçons migrants on els homes van estar absents durant la meitat de l’any durant més d’un segle, les dones varen dur i han sabut, potser una mica més que en altres llocs, encarnar la cultura de les plantes. Que n’hem fet, que en resta, que podem fer-hi?
És al cor d’aquest altiplà, a l’Illa de Vaciviéra, que hem escollit per trobar-nos aquest any per qüestionar aquesta herència de les plantes i les dones de la Terra.”
Thierry Thévenin (Syndicat SIMPLES)
El Sindicat SIMPLES, va ser creat el 1982 a les Cevenes (Cévennes) i reagrupa 80 productors-recol·lectors de plantes aromàtiques, medicinals, alimentàries, cosmètiques i tintòries. Aquests estan instal·lats en zones de muntanya o en zones protegides. Segueixen un plec de condicions (acordat el 1988 per Ministeri d’Agricultura francès) molt estricte pel que fa a la protecció del medi ambient, la conservació dels recursos florístics, la qualitat de la producció i el respecte del consumidor.

Contingut:
o Mercat de productors (infusions, aromes, olis essencials, llavors, plantes, xarops, cerveses, aperitius, licors, cosmètics, etc.)

o Mercat de viveristes ecològics

o Exposicions (escultures, fotografies, teixits, etc.).

o Espai de llibres

o Espai pels nens: Descoberta de la botànica i Fabricació de joguets vegetals.

o Tallers

Programa:

Dissabte, 1 d’octubre 2011
TALLERS
o Tallers de cuina silvestre.

CONFERÈNCIES
9:00-10:30 h - Els lliris i les dones, la família botànica dels lliris que protegeixen i acompanyen la feminitat. Aproximació holística, sensible i molt personal de la fitoteràpia. A càrrec de Julia Graves (Estats Units).
11:00-12:30 h - La clau dels camps, sorts i males sorts de l’herboristeria canandenca. Situació econòmica, cultural i jurídica de l’herboristeria al Canadà. A càrrec de Marie Provost (Quebec), co-fundadora de La Guilde des herboristes.
14:30 – 16:00 h – Les dones prefereixen les simples. A càrrec de Rina Nissim (Suïssa), naturòpata-autora, fundadora del “Dispensaire des femmes” a Ginebra.
16:30 – 18:00 h – De paisatges i de dones. A càrrec de Gilles Clément, jardiner filòsof.

Diumenge, 2 d’octubre 2011
TALLERS
o Taller participatiu “El gran lleixiu”. S’aprendrà a fer lleixiu amb castanyes d’índies i arrel d’herba sabonera.

o Taller d’elaboració de purí d’ortiga i de preparacions vegetals naturals.

o Taller d’iniciació a l’adoberia silvestre.

o Taller de demostració de tintura vegetal.

o Tallers cosmètics.

o Taller de fabricació de dentífric i locions.

o Taller de fabricació de sabons.

o Sortides botàniques

CONFERÈNCIES
9:00-10:30 h – El desig de ser simples. A càrrec de Claire Moucout, Aude de Poulpiquet i Sophie Leleu, productores Simples del Gie Plante Infuse.
11:00-12:30 h – L’evolució de la política europea a nivell de les plantes medicinals. A càrrec de Michèle Rivasi, biòloga, diputada europea.
14:30-17:30 – TAULA RODONA – DEBAT CIUTADÀ, amb la participació de:
o Gilles Clement, escriptor i jardiner filòsof, que explora des de fa temps la qüestió poètica i polítiques de relacions entre els homes, les plantes, els paisatges i la natura.

o Julia Graves, naturòpata-herborista dels Estats Units que promou l’aproximació holística fruit de l’herència dels metges americans.

o Claire Moucout, Aude de Poulpiquet i Sophie Leleu, cullen i cultiven les plantes simples de la vall francesa a les Cevenes des de fa més de 15 anys amb felicitat i passió.

o Rina Nissim, naturòpata i feminista suïssa, fundadora del Dispensari de les Dones a Ginebra, explora i transmet els coneixements fitoterapèutics lligats a la feminitat, essent l’autora de nombres obres de referència sota l’editorial Mamamélis.

o Marie Provost, herborista del Quebec, co-fundadora de La Guilde des herboristes, i militant activa per la causa de l’herboristeria al Canadà.

o Michèle Rivasi, biòloga, diputada europea, fundadora de la CRIIRAD, implicada políticament en qüestions de salut i interessada actualment i particularment en la qüestió de l’herboristeria a Europa.

o Thierry Thevenin, productor-herborista, secretari general del Sindicat SIMPLES, militant actiu per a la rehabilitació de la professió d’herborista a França.

Informació i reserves:
Maison de Vassivière

Agence Locale de Tourisme

Auphelle, Lac de Vassivière – 87470 Peyrat le Château

Tél : 0033 5 55 69 76 70 – Fax : 00 33 5 55 69 23 98

e´-mail: maisonvassiviere@orange.fr
Per a més informació sobre els expositors, experts que realitzen els tallers i conferenciants accediu aquí

“Les plantes medicinals de Catalunya” Del 26 de juliol 2011 fins el 18 de setembre del 2011.
EXPOSICIÓ

Les plantes són emprades com a medicinals des de fa milers d’anys. Els coneixements seculars que tenien els nostres avantpassats, relacionats amb aquests usos, han arribat fins a nosaltres gràcies a la transmissió oral de pares a fills. És per això que actualment encara s’utilitzen, d’acord amb les propietats medicinals que els atribueix la saviesa popular.

Avui en dia els estudis realitzats des de diverses especialitats científiques han permès nombrosos avenços en el coneixement de les plantes i l’ús medicinal que poden tenir. Les plantes medicinals de Catalunya és el tema central que aborda aquesta exposició plantejada conjuntament pel Museu dels Volcans d’Olot i l’Obra Social Caixa Sabadell.

Les plantes que es presenten a l’exposició són algunes de les més conegudes a les nostres contrades i també les que tenen més aplicacions medicinals. Per a cadascuna es presenta la informació que es troba recollida en diferents estudis d’etnobotànica de Catalunya: noms populars, parts de la planta utilitzada, forma de preparació i propietats medicinals atribuïdes en medicina popular.
On
Museu dels Volcans. Olot.PRIMERA TROBADA CATALANA D'INTERCANVI DE CONEIXEMENTS DE REMEIERS I REMEIERES. Girona, 4 de juny de 2011
El dissabte 4 de Juny del 2011, dins la setmana d'ecologia de l'Ajuntament de Girona, a les Ribes del Ter ( Fontajau ), fem la trobada de remeieres i remeiers, pública i gratuïta, adreçada a totes les edats i a les persones que vulguin aprendre a fer els seus propis remeis casolans.
Aquesta jornada començarà a les 10 hores i acabarà cap a les 16 hores. Com és habitual, des de les primeres jornades organitzades a Girona al 2008, hi haurà al voltant de 40 remeieres i remeiers vinguts d'arreu Catalunya que ens ensenyaran a elaborar remeis sencills i de gran utilitat en el dia a dia de les nostres llars i de les nostres comunitats.
Hi haurà un petit taller per mainada que serà portat pel Cau de les Marietes de d'Alt Empordà. 
També podrem assistir a les xerrades on es feran presentacions de llibres, llibrets i esperiències interessants en el món dels remeis populars.
 Hi hauran taules amb remeis no solsament de Catalunya sino del món ( Àsia, Europa, Àfrica i Amèrica ).
 Dinarem tots plegats al voltant d'una paella vegetariana i acabarem la diada amb l'assamblea en forma de cloenda.
Tota aquesta activitat serà recollida en forma de reportatge i tots els remeis seran exposats en el blog de remeieres i remeiers.
US HI ESPEREM !!!
El dissabte 4 de juny, l'explanada del costat del Pavelló de Fontajau serà el punt de trobada de més d'una trentena de remeiers i remeieres de diferents punts del territori.

El visitant tindrà accés al coneixement dels usos tradicionals de les plantes que ens envolten i com aplicar-los a la seva quotidianitat a través de remeis casolans bé sigui en usos de la llar, en la salut de les persones o bé en el tractament d'animals. La trobada que s'allargarà a tot el matí del dissabte, inclourà un taller per mainada on es farà difusió de les propietats d'herbes aromàtiques i medicinals i es prepararan ungüents diversos.

La trobada va ser una idea inicial de Lola Puig i Xavier Uriarte, que anteriorment havien coordinat seminaris de difusió en aquesta matèria, ells coordinen l'organització en la que col.laboren una trentena de voluntaris. Un cop hagi finalitzat el certamen, es farà difusió en aquest blog de les novetats i els remeis oferts per les remeieres i remeiers.
1eres. Jornades de Remeis Casolans a Girona. 31 de Maig i 1 de Juny de 2008.