ACTIVITATS AL MUSEU DE LES GUILLERIES

Desembre 2015
Presentació
El Museu Guilleries, Museu del patrimoni natural de Sant Hilari Sacalm vol donar a conèixer la riquesa del nostre paisatge i costums relacionats amb l’entorn de bosc i aigua de Sant Hilari Sacalm al cor de la Guilleries.  Des d’aqui  vol sortir mes enllà de l’espai físic que ocupa  i invitar a descobrir tot el territori .

Per això des del l’obertura del museu, el 1998, es fan activitats i es realitzen accions relacionades amb aquest entorn natural de plantes remeieres  com:

-Exposicions: les plantes medicinals i preparats , les flors de les guilleries, flors de bruixes, les herbes que es mengen les remeieres i les fetilleres....., les plantes medicinals de Girona (dipsalut)

-Activitats de participacio  de la gent del poble i gent relacionada  envers la natura el paisatge i l’home i el medi, entre d’altre activitats citarem :  tallers de ratafia, taller  d’unguents,  taller de trementina, taller de cuina amb plantes que es mengen  xerrades de plantes medicinals ....

- Terrassa de plantes remeieres : terrassa del Museu Guilleries on hi ha el conreu de les plantes remeieres més característiques de les Guilleries

-Guiatge i senyalització de rutes amb els punts d’neterès del diferents boscos,(atlàntics, mediterranis de ribera...) de les fonts (pla de reuperació de fonts ) . Rutes de les plantes que es mengen, rutes de plantes medicinals....

Així doncs ,el museu Guilleries és un museu del territori, les Guilleries, en els vessants del medi natural i de l’home i el medi. Pretén ser un centre cultural actiu, i per això programa activitats de dinamització que depassen l’espai físic del museu.

El Museu busca la implicació de la població i fomenta que col·labori en la conservació del patrimoni: material, vocabulari, costums i tradicions
I per això des del museu Guilleries s’han fet moltes activitats relacionades amb la recopilació i difusió del patrimoni natural en l’apartat de plantes remeires .

I en aquest passat mes de ujny en el marc del mes del Medi ambient es va posar en marxa   LES TROBADES DE REMEIERES I REMEIERS .
Les activitats sempre són gratuïtes i cal inscriure’s prèviament al Museu Guilleries. Aquestes trobades es fan un cop al mes o cada dos mesos  i van a càrrec d’hilariencs i hilarienques   que coneguin l’entorn i/o preparats amb plantes remeieres.

La primera trobada es va fer el 5 de juny dia mundial del Medi ambient i va anar a càrrec de la Rita Donadeu, que va explicar com collir, guardar i prendre les plantes reiemeres, també es va fer preparats  amb el sauguer, el pi i la sàlvia.

El juny també es va fer la ruta de la plantes medicinals amb el metge Joan Torres, ruta que es fa cada any .

La segona trobada es va fer el juliol  i  tot fent xarop de pinya, sopa d’ortiga blanca i dioca i oli de cop es va comentar les propietats d’aquestes plantes .

L’agost per la festa major, la tercera, va ser mes lúdica i es va provar ratafia i oli d’anous que es va elaborar el  juny en un taller de la fira de l’Embruix de Sant Hilari Sacalm(27 de juny). El mes de setembre, la quarta,  es va fer melmelades amb fruits de tardor i es va parlar de les seves propietats. .

I la cinquena serà ara el desembre on el metge especialitzat en medicina natural en Joan Torres col.laborador del Museu Guilleries des de fa molts anys  ens ensenyarà a fer pomades i alcoholats  amb plantes medicinals.

També hem parlat amb Clara  Inchausti que està impartint un curs de plantes medicinals a la Casa de Cultura i amb ella també volem posar en marxa un projecte de recull de receptes i altres propostes relacionades  amb el que s’està fent.


Així doncs  obrim les portes a tohom que hi estigui interessat i també esperem les propostes de totes i tots per poder recuperar conservar apendre difondre i sobretot gaudir de  la riquesa de la nostra cultura popular i l’entorn de bosc de les Guilleries.

Museu Guilleries, Ed. La Cooperativa
Pl.Dr. Robert s/n
17403 Sant Hilari Sacalm
Telf: 972 86 94 47
a/e: museuguilleries@santhilari.cat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada