Alternatives naturals per a la neteja de la llar


Amb productes tan habituals com el vinagre, la llimona o el bicarbonat podem mantenir ben neta la casa, la roba i fins i tot les nostres mascotes, evitant la toxicitat dels productes de neteja comercials. La Carme Jaume i la Teresa González ens expliquen alguns dels remeis que elles utilitzen.

L’escenari no podia ser més idíl·lic. A la Torre de Pujarnol, entre boscos frondosos i sota un cel net i lluminós que dóna la benvinguda a la primavera, la Teresa González i la Carme Jaume ens expliquen algunes fórmules senzilles per evitar la toxicitat dels productes de neteja comercials.
Per refermar la necessitat d’eliminar aquell arsenal de pots, ampolles i esprais que habitualment s’amaga a l’armari que tenim sota la pica de la cuina, la Teresa ens recorda que aquests productes són causa de múltiples al·lèrgies i malalties respiratòries ja que són excessivament forts i sovint estan fabricats amb els residus de la indústria química.
A més, moltes vegades tenim el mal costum de barrejar uns amb altres, amb la qual cosa, l’efecte nociu dels productes no se suma sinó que es multiplica.
I és que, a banda de a ser tòxics per a la nostra salut, també ho és per al medi ambient i, per si fos poc amb aquests motius, els productes comercials són perjudicials també per a les nostres butxaques.
 “I els efectes tòxics no són exclusius dels  productes de neteja si no que també els trobem en molts dels productes cosmètics que habitualment utilitzem”, remarca la Teresa.
Com per exemplificar el que la Teresa i la Carme ens comenten, entre els assistents hi ha la Izel, una dona afectada per la Síndrome de Sensibilitat Química Múltiple (SQM), que de tant en tant es tapa la boca i el nas amb una mascareta i que va assentint amb el cap i inclús fent aportacions a partir de la seva pròpia experiència.
Netejadors “multi usos”
Entrant en matèria, la Carme i la Teresa expliquen que amb tres o quatre productes bàsics com ara el vinagre, el bicarbonat, la llimona i l’aigua oxigenada, podem elaborar els nostres propis productes de neteja sense córrer cap risc.
El VINAGRE (de vi blanc):
Propietats: abrillanta, té una lleugera acció desinfectant, lleva taques, treu el greix i forma una pel·lícula protectora que repèl la pols.
Usos:
-          A un CD ratllar se li passa un cotó amb vinagre i es recupera.
-          Desinfecció de fruita i verdura
-          Per desembossar les aigüeres: A un litre d’aigua ben calenta se li afegeixen dues cullerades de vinagre i 2 de bicarbonat i es tira per l’aigüera embussada; al cap de 40 minuts es torna a tirar un litre d’aigua calenta perquè arrossegui la brutícia desincrustada de les canonades.
-          Per rentar la roba, juntament amb bicarbonat; es pot posar al calaixet del sabó de la rentadora. El vinagre descalcifica l’aigua i això fa que la roba quedi més suau
-          Com a suavitzant de cabell i del cos; ens podem aplicar un raig de vinagre després de la dutxa.
-          Per al rentaplats: aplicar un bon tassó de vinagre i bicarbonat en el calaixet del detergent
-          Per rentar els plats: aigua, vinagre i podem utilitzar mitja llimona com a fregall. Depenent del que s’ha de rentar, es pot afegir una goteta de sabó.
-          Esprai multi usos:  aigua i vinagre a parts iguals (per netejar els vidres, les rajoles, els terres...)
EL BICARBONAT
Propietats: és desodorant, blanquejador i fungicida per la seva acció alcalinitzant
Usos:
-          Juntament amb el vinagre ajuda a mantenir els colors de la roba, la desodoritza i la blanqueja.
-          Per netejar el marbre de la cuina i altres superfícies llises i dures: 2 cullerades de bicarbonat, 1 litre d’aigua i un got d’alcohol o aigua oxigenada
-          Barrejat amb vinagre es pot aplicar als animals per rentar-los i evitar puces
-          Netejador desodorant i blanquejant: 3 cullerades soperes de bicarbonat, una mica de sabó, vinagre, infusió de plantes (tarongina o farigola o romaní o espígol...), pell de llimona o taronja
-          Per treure els fongs i el verdet de les cortines de dutxa: bicarbonat i vinagre amb aigua
-          Desodorant per a les sabates: posar pols de bicarbonat a la nit
-          Bany de peus: bicarbonat, vinagre i unes gotes d’oli essencial d’arbre del te
-          Desodorant natural: posar directament el bicarbonat a les aixelles
-          Per netejar les estores: bicarbonat, aigua i vinagre. Per llevar les puces de les estores es barreja el bicarbonat amb aigua i sal i s’aplica, es passa per sobre fins que s’absorbeix; es repeteix dos o tres cops i s’espolsa.
-          Per netejar els animals: es fa el mateix que amb les estores
-          Per fregar el terra: infusió concentrada de plantes antisèptiques, una cullerada de sal i aigua bicarbonatada (com la de Caldes de Malavella)
-          Com a dissipador de les males olors dins de la nevera
-          Per netejar el forn i els fogons de la cuina: es fa una pasta amb bicarbonat, vinagre i llimona; es deixa tota la nit i a l’endemà es neteja fàcilment.

LA LLIMONA
Propietats: acció desinfectant i blanquejant, també repèl els insectes
Usos:
-          Per allunyar els mosquits i les mosques: mitja llimona amb claus d’olor o bé el suc d’una llimona amb pols de claus;
-          Per netejar la fusta de tallar

AIGUA OXIGENADA
-          Per treure taques de sang
-          Neteja els raspall de les dents deixant-los en remull amb aigua oxigenada
-          Per curar les aftes de la boca i blanquejar les dents

LLET DE VACA

-          Lleva les taques de bolígraf: amb un cotonet xucat en llet es frega la taca i facilita que surti

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada