TALLER DE RATAFIA. 28 de juny de 2014



No existeix cap fórmula magistral per fer una bona ratafia, i a cada casa tenen una recepta diferent per fer-la, la qual sovint varia d’un any a l’altre depenent de les plantes que trobem.
Per aquest motiu, el nostre taller només pretén donar unes instruccions generals perquè cadascú pugui elaborar el seu propi beuratge, adaptant-lo als seus gustos o necessitats.

Els ingredients imprescindibles són:
o   les nous verdes, que recollirem al llarg del mes de juny, (3 o 4 per litre d’alcohol) i
o   l’alcohol, podent fer servir anís dolç o sec (o una barreja dels dos) i també aiguardent, però en aquest cas, o si només fem servir anís sec, caldrà posar-hi sucre.

partir d’aquí, podem posar tot un seguit de plantes, les quals haurem d’anar recollint entre maig i juny, i les deixarem assecar; penseu que com a molt hi posarem un grapadet de cada cosa, ho sigui que no cal acumular-ne gaire quantitat. Entre les herbes més habituals tenim: herba de sant Joan, cua de cavall, malva rosa, tarongina, marialluïsa, matafaluga, dent de lleó, romaní, farigola, sàlvia, espígol, comí, fonoll, poniol, flors de magraner, flors de camamilla, flors d’alzina, flors de roure, pètals de rosa, punts de clau, fulles d’orenga, fulla de llorer, fulles de menta, nou moscada, branca de regalèssia, branca de canyella, branca d’olivera, grans de cafè, granes de ginebró, pell de llimona, pell de taronja i qualsevol altre condiment que trobeu.

També necessitarem un atuell prou gros com perquè hi càpiguen tots els ingredients, amb boca ampla per facilitar la introducció de les diferents plantes, i que no tanqui hermèticament.

Amb tot això, us esperem el dissabte 28 de juny, a les 9 del matí, a la Font del Ferro (a la Vall de Sant Daniel, de Girona) on us acabarem de donar totes les explicacions perquè pugueu fer la vostra ratafia.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada