MARIA CALSINA


DIÜRÈTIQUES
  • Cues de cireres seques.
  • Cabellera de panotxa de blat de moro
  • Cua de cavall
  • Xicòria. És una planta diürèticai digestiva. Les arrels torrades és un succedani del cafè, barrejat amb ell el fa més negre. Una abarreja d'un 60% di Xicòria i un 40% de cafè, és un succedani del cafè per els que pateixen insomni.
PÈR LES MORENES
Ruda. Se'n fan infusions. Té el gust molt amarg per lo que és aconsellable afegir-l'hi mel o sucre.

PER LA CIRCULACIÓ
Oli de trementina. S'obté de la resina del pi-avet. Es barreja amb oli d'oliva fins obtindre'n una crema o pomada. S'aplica fent massatges a les cames.

PER PREVENIR LA CAIGUDA DEL CABELL
Alfals (alfalfa) i Llevat de Cervesa.  En infusió ajuda al cabell que no caigui i que estigui més brillant.

PER TENYIR EL CABELL
Fulles de noguera. Preparació: es posen en un pot de vidre unes quantes fulles de noguera amb les pells verdes de les nous; es cobreixen amb alcohol de 96º i es deixa 9 dies a sol i serena. Passat el temps es cola i es guarda en una ampolla de vidre. Aplicació: amb un pinzell s'aplica als llocs on hi ha cabells blancs.

PEL MAL D'ORELLA
Flors de saüquer. Cal que la casa disposi de llar de foc. Preparació: en una pala metàl.lica es posen les brases de carbó, al damunt unes quantes fulles seques de flors de saüc. Aplicació: amb un embut metàl.lic canalitzarem el full de la pala a l'orella a la que calma el dolor. És molt laboriós però efectiu.

PER CALMAR ELS DOLORS DE LA MENSTRUACIÓ - REGLA
Marialluïsa. En infusió, alleugera el dolor.



PELS COPS.
Ârnica. Barrejada amb alcohol, és utilitzada pels cops, especialment per els nens, s'aplica com a tintura i en forma de compreses.
PER A LA PRESSIÓ DE LA SANG, ALTA
Infusions d'aigua de fulla d'olivera o de romaní.



PER LES INDIGESTIONS I GASTRITIS
Camamilla en infusió.



PER NETEJAR ELS ULLS, EN CAS DE CONJUNTIVITIS
Camamilla. Amb una gassa es fa un coixinet, que es mulla amb aigua de camamilla i es passa suaument per la parpella de l'ull.



PER LA TOS
Xiprer. Infusions i tintures.Ingredients: fulles i les escorces dels fruits.



UTILITTATS DE LA CARXOFA, ESCARXOFA
És un vegetal molt aconsellable per la seva riquesa en fibra, també diurètica i és adeqüada pel fetge. Quan s'espiga fa una flor morada i es fa uns pèls que, un cop secs, s'utilitzen per qüallar la llet per fer mató. Antigament es deia: l'herbacol es posa dintre d'una bosseta de cotó, per fer el preparat del mató i quan està es retira.



UTILITATS DE L'ALFÀBREGA
En infusions, per alleugerir els vòmits.
En planta per repelar els mosquits.



LES HERBES PER POSAR LES OLIVES EN SAL
Sajolida. Apart de ser un element important per posar les olives en sal, a la cuina entra dintre dels ingredients per cuina carns (vedella, conill).
Orenga. També pot servir com a condiment e plats
Espernallac. Es fa bullir amb les demés herbes i s'aboca dintre el tot on hi ha les olives.
Fonoll.



FARIGOLA O TIMÓ
Desinfectant per el mal de coll i mucositats.
A la cuina s'utilitza per cuina carns, es bona. I per fer la sopa escaldada de farigola, amb aigua, pa i un ou.



PER EXPULSAR PEDRES DEL RONYÓ
Cua de cavall i herba prima.Infusions.



PER L'ANÈMIA I LA MENOPAUSA
Ortiga. Infusions i tisanes.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada