ROSA LÓPEZ. El Cau de les Marietes. Vilabeltran

ALCOHOL DE VITAMINES
És un poderós tònic per la pell. Penetra a través dels porus reforçant els nervis sensitius.
PREPARACIÓ
En una ampolla de broc ample o garrafa s'hi aboca 1 litre d'alcohol de 96º (si es vol més fluix es rebaixa amb aigua destil.lada).
Hi afegirem un bon grapat de summitats florides de romaní, un altre grapat de summitats florides de flor d'hipèric o flor de Sant Joan, 3 flors d'àrnica montana. A continuació hi afegirem un got de suc de llimona acabada d'exprémer, 100 gr. de carrota o pastanaga ratllada. Es sacseja i es deixa uns 7 dies a macerar, tapat i en un lloc fresc i fosc (o a sol i serena).
Després es filtra i es posa en ampolletes petites i fosques, de color verd o àmbar, per tal de conservar propietats i color.


UNGÜENT DE LES PADRINES DE MAÇANET DE CABRENYS
Aquest ungüent, pomada o crema, com li vulgueu dir, va néixer precisament en aquest poble. La meva padrina, dona sàvia i amant de les plantes i els seus remeis ja me n'havia parlat, però tot i ser descendent de Maçanet, no recordava totes les plantes que s'hi posaven.
Jo, em vaig estar molts anys amb ella de molt petita, perquè no menjava i allà a l'horta de Vilabeltran, entre el sol i les plantes era feliç. La meva padrina em va fer molts anys de mare. A mi m'agradava escoltar-la, parlant-me de les plantes i les seves propietats. De molt petita ja coneixia el nom de moltes plantes i tot que seguint els seus consells vaig estudiar. No em vaig separar mai de la padrina i els seus màgics remeis, fou tanta la curiositat, l'interés per aquest món, que m'han acompanyat sempre. I un cop ja ben gran, vaig aprofitar un greu accident per plantejar-me deixar el camp sanitari i, aprofitant unes terres que la padrina va donar-me, potser sabent que jo les aprofitaria, amb les meves floretes i els seus savis consells (potser perquè coneixía prou bé el meu amor a aquelles terres). Em trobés amb la possibilitat de continuar amb la meva tasca, es clar que molt diferent.
Vaig heretar en 5a. Generació aquella horta de conrreu, farcida encara de les plantes remeieres de la meva estimada padrina, la Nativitat de can Moner. Amb dues companyes més i un metge amic, company i amant de la natura com nosaltres, començarem la nostra meravellosa aventura: crear en aquest espai una escola de natura i recuperar aquelles antigues receptes, una, la que per mi era la més important: l'ungüent del que tant n'havia sentit a parlar i que gràcies a la mare del meu marit, a. c. s. que l'havia preparat al llarg de molts anys vaig poder recuperar. He d'agrair també a la Cati de can Busquets que em va ensenyar com era i on trobar-la, l'herba del traïdor (búgula o brunela). Gràcies a aquestes dones sàvies i al recolzament de bons amics, amants com jo de la mare natura, començàrem la nostra aventura.
Foren uns anys de lluita i paperam. El 2 de febrer de 2002, amb papers i tot el que calia (ja erem legals) vàrem inaugurar el taller de natura "EL CAU DE LES MARIETES" a l'horta d'en Moner de Vilabeltran. Un petit homenatge a la meva padrina que em va ensenyar de petita una cançó que parla de les marietes

"...marieta vola tu que portes camisola,
oh! marieta, marieta,
ensenyem el camí d'anar al cel
que et donaré pa i mel..."

Així que un cop explicat tot el nostre llarg i feixuc viatge i complert el nostre somni, passarem a explicar la màgia d'un preparat ancestral, nascut a Maçanet i escampat per tota la Plana. Un humil i senzill homenatge a totes les àvies i padrines, enciclopèdies de remeis, d'històries i vivències que sovint se'n van amb elles a la tomba, dissortadament.

Per 1 litre d'oli d'oliva de primera premsada en fred, 200 gr. de cera d'abelles, pura, sense parafina (cal tenir un abellaire o botigues de confiança).
Hi afegirem:
7 fulles de tàrrec (sàlvia dels prats)
7 fulles de plantatge de fulla ampla (llantén major)
7 fulles de plantatge de fulla prima (llantén menor)
7 tiges d'herba del traïdor (búgula o brunela)
7 talls d'arrel de julivert
7 flors de camamilla de muntanya (matricaria)
Un grapat de camamilla de prat (camamilla romana)
3 grans d'all pelats.
Es posa l'oli i la cera al foc. Quan la cera comença a desfer-se s'hi tiren totes les plantes netes i seques (amb compte de no esquitxar-nos). Es va remenant amb una cullera de fusta fins que els alls rossegen, que vol dir que tenim l'ungüent a punt.
Continuarem remenant fins que es comenci a refredar, sense deixr que s'espessi. A les hores, sense deixar de remenar es filtra i es passa a pots; es deixa refredar i es tapen, i ja tenim la crema ancestral i miraculosa, nascuda al peu de Les Salines, a Maçanet de Cabrenys.
Remei ancestral i màgic que ho cura tot.

3 comentaris:

 1. M'ha impressionat molt la teva història del naixement de l'escola natura. Felicitats per emprendre aquesta aventura!

  Volia saber per a què servia aquesta pomada (cremades, cops, hidratació...). I també què et sembla la següent variant: deixar-la a sol i serena (macerant uns 10 dies) enlloc d'escarfar-se al foc.

  Salut i remeis!

  ResponElimina
 2. L'autor ha eliminat aquest comentari.

  ResponElimina
 3. Bona nit Rosa,

  és amb gran plaer que llegeixo la teva història. Només apuntar-te que a casa meva hem fet servir tota la vida aquesta recepta i també la fem servir per tot!

  Fa alguns anys que em comença a preocupar la supervivència d'aquesta recepta, i cada any em proposo de fer-la.

  Només tinc un dubte sobre l'herba del traïdor. A la recepta que m'ha arribat, hi ha herba del traïdor major i menor, i jo només he aconseguit desxifrar l'existència de l'herba del traïdor menor, que coincideix amb la brunela. Pel que fa l'altra, em costa trobar-ne les traces... n'havies mai sentit a parlar? sabries dir-me quina planta pot ser??

  He anat elaborant la teoria que l’herba del traïdor podria ser en castellà la “consuelda” i que per tant una espècie seria la Brunela o“prulella vulgaris” o consuelda menor; i l’altre Búgula o “ajuga reptants” o consuelda media...

  Ja sols falta deixar-te els noms en llatí per a que confirmis que el llistat és correcte:

  Camamilla de muntanya [matricaria recutita]
  camamilla de prat o camamilla romana [chamaemelum nobile]
  julivert [petroselinum crispum],
  sàlvia de prat [salvia pratensis],
  plantatge major [plantago major]
  plantatge menor [plantago lanceolata]
  herba del traïdor menor [prulella vulgaris] Brunela
  herba del traïdor major [ajuga reptants] Búgula

  ResponElimina