RAMONA ESTARRIOL

El gingebre “Zingiber officinale” és una planta d'orígen asiàtic. Es fa servir només l'arrel (rizoma).

El gingebre s'utilitza a la cuina oriental. És una espècia molt apreciada que es fa servir per molts plats. A la Xina, Filipines i Malàisia tenen una beguda anomenada “taxu”, és una infusió de gingebre, és per ells com el cafè per nosaltres.
El gingebre és un tresor de la natura, té moltes utilitats, però del que voldria parlar-vos és de la manera que ho he fer servir molts anys om a remei: LES COMPRESES.
El gingebre el podem trobar sec i fresc. Per les compreses faig servir preferentment el gingebre sec i trinxat.

APLICACIONS DEL GINGEBRE SEC
Les compreses serveixen per molts dolors corporals, articulars, artritis i altres aplicacions que vaig anar aprenent i experimentant (bronquitis, refredats...) Un dels primers tractaments que va ser per una tortícolis molt aguda i els resultats varen ser bons. Vaig anar-ho estenent a altres dolors corporals. Aquest remei tan senzill i curatiu m'agrada compartir-lo, és a l'abast de tothom, cadascú de vosaltres ho pot fer.
Posem a bullir 1 litre d'aigua. Quan és a punt d'arrencar el bull tancarem el foc, tirarem el gingebre (un got ras per litre), ho taparem i deixarem que reposi cinc minuts. Seguidament ho colarem, i ja és a punt per fer-lo servir. Ens posarem uns guants i agafarem una “tovalloleta”, la submergirem dins l'aigua tan calenta com poguem i l'esxcorrerem. Tot seguit l'aplicarem sobre la zona afecctada (mentres, cal mantenir l'aigua ben calenta). Quan sentiu que la compresa es refreda una mica, la tornarem a submergir, escòrrer de nou i aplicar-la.
Cal repetir aquest procés fins que veiem que la zona enrogeix. Això ens donarà la pauta per saber el nombre de compreses que caldrà aplicar (poden ser tres, quatre o més). Ho podem aplicar a tot el cos: colze, genoll, lumbar, cervicals, etc..
Les propietats principals del gingebre són: analgèsic, circulatori i antiinflamatori. Altres són: digestiu, carminatiu, antifúngic, mareigs, etc...

Les compreses estan molt indicades per la sinusitis, a cops tan dolorosa. La preparació és la mateixa, només cal tenir en compte escórrer bé la tovalloleta a l'aplicar-la sobre el front, tenint cura que no entri en contacte amb els ulls, aplicant-la tantes vegades fins que la zona enrogeixi, tal com hem explicat abans.

També s'obtenen bons resultats per el dolors pre-menstruals. En aquest cas s'aplica la compresa, no tan calenta sobre la panxa.

APLICACIONS DEL GINGEBRE FRESC
El gingebre fresc ratllat serveix per un altre tipus de dolor, aquell que podem localitzar en un punt concret.
Un cop ratllat el posarem sobre una gassa i l'aplicarem directament a la pell, sobre el punt de dolor. Aquestes gasses les podeu trobar a la farmàcia (són quadrades envoltades d'un teixit adherent). Abans de l'aplicació, netegeu la pell amb alcohol. Aquesta compresa pot deixar-se 24 hores.
Cal tenir cura, vigilar si hi ha algun problema de pell, irritacions,...

BANYS DE GINGEBRE
Una altra manera d'utilitzar el gingebre fresc és preparar un bany. Us recomano que ho proveu, és molt agradable i curatiu. És indicat per tots els dolors corporals, caigudes, contusions, cops, torçades, etc...
Ratllarem el gingebre fins omplir un bol. Després el ficarem dins una bossa de malla i la posarem sota el raig de l'aixeta amb l'aigua molt calenta, mig omplint la banyera. Deixarem que reposi 5 minuts i després l'acabarem d'omplir, fins trobar la temperatura, tan calenta com podeu resistir-la.
Dins la banyera cal restar-hi 10 minuts, sense perdre l'escalfor, per això tindrem a disposició un recipient d'aigua molt calenta per anar afegint. Per aprofitar totes les seves propietats no cal esbandir-se, només eixugar-nos una mica i abrigar-nos bé per mantenir l'escalfor que genera el gingebre.
Després del bany és recomanable reposar una estona; per això s'aconsella fer-ho abans d'anar a dormir. És molt fàcil de fer però cal fer-ho. Els remeis naturals tenen això, no són una píndola que traguis, és quelcom que tú t'has d'implicar, crec que per això són bons i curen, et fas responsable del teu dolor i vols ajudar-te.

GINGEBRE PER L'ÚS INTERN
El gingebre té moltes més aplicacions, també per ús intern. Es prepara una infusió, una cullerada petita de gingebre ratllat per tassa d'aigua. Es prepara com totes les altres infusions que tenim costum de prendre.
Aquesta infusió és indicada pels mareigs: viatges (jet-lag), embaràs, etc... És digestiva, antihistamínica, antioxidant i antidepressiva, etc....
La fitoteràpia xinesa utilitza molt el gingebre. També la medicina ayurvèdica se'n serveix. Pels orientals, el gingebre és com per nosaltres l'all. El trobem en molts diferents plats.
Tot lo explicat és una part petita d'aquesta arrel prodigiosa. Ha sigut un bon ajut en el meu treball durant molts anys.
Dono gràcies a la natura pels seus dons.

1 comentari:

  1. Hola, jo prenc gingebre fresc amb mel. M'ho va recomenar un acupuntor Coreà.
    Pelo l'arrel,la pico el més petita possible, la poso en un pot i hi afegeixo la mateixa quantitat en volum, de mel. Una cullerada cada dia al matí, en el meu cas, per la tos i mocositat al.lèrgica. Espero que us serveixi.

    ResponElimina