CRISTINA VIÑAS -El Cau de les Marietes- Vilabeltran

REMEIS DE LES ALBERES
GEL D'ALOE
Aquest gel d'àloe ens servirà per refrescar-nos la pell, per hidratar-la, com a after-sun, per millorar l'estat d'erupcions cutànies i evitar-ne la coïssor, etc...
Preparació
Es deixen en maceració tota una nit dins d'un colador amb un recipient a sota, unes quantes penques d'àloe, pelades i un xic triturades. El líquid resultant serà la base del gel. Aquest gel li afegirem una quarta part d'oli d'oliva verge i deu gotes d'essència de gerani d'olor i unes gotes d'oli essencial de sàlvia. El gel ja és a punt, cal conservar-lo al refrigerador. L'oli d'oliva fa de conservant. S'aplica amb un dosificador però cal agitar abans d'usar.

VIRTUTS DE LES PLANTES USADES:
ÀLOE (Aloe vera, Aloe saponaria, Aloe barbaridensis, etc...)
CICATRITZANT DE LA PELL: s'agafa una penca d'àloe i es pela; es frega la polpa per la ferida ja neta. Aquest procediment també va bé per cremades lleus i cremades pel Sol. El suc de les fulles que desprenen pelades sobre un colador i reduït al bany maria, s'anomena en castellà “azíbar”.
PER LES LLAGUES D'ESTÓMAC: Es passa per la liqüadora un tall de polpa d'aloe, juntament amb una poma i una carrota, es fa una novenaa i es potencia amb infusions de fulles d'herba del traïdor.
PER FACILITAR LA CIRCULACIÓ CAPIL.LAR: Obre les terminacions capil.lars i per tant és capaç de millorar tot tipus de malalties degut a la substància anemenada “acemanan”. Al cap dels anys, els vasos terminals es van fent fràgils i taponant-se, per tant el sistema circulatori perd potencial d'arribar a totes bandes, el sistema inmunitari se'n resent. Una persona amb el sistema circulatori i inmunitari amb mala resistència és un cos debilitat per tant fràgil i susceptible d'estar malalt.
Es pot prendre les penques d'aloe liqüades regularment per evitar arteriosclerosi, afeccions dels sistema circulatori en general.
SÀLVIA, SALVIA (Salvia officinalis):
REGULA LES MENSTRUACIONS: És capaç de regular les regles tant en quantitat de fluxe, ccom en durada del període, comm en la regularitat. Una tisana cada dia amb tres fulles de sàlvia, durant tot un cicle menstrual.
VULNERARIA: Que cura llagues i ferides. Per rentar ferides o llagues externes: fer una tisana ab una culleradeta de fulles seques de sàlvia o un brotet de sàlvia fresca per un quart de litre d'aigua, rentar la ferida amb la infusió. Usar l'alcoholat o tintua de sàlvia per glopejar contra la gengivitis.
PER LA CAIGUDA DEL CABELL I ERL CABELL GRAS: Friccions del cuir cabellut de l'aigua de la cocció d'un grapat de sàlvia, un grapat de ginebres i una branca de romaní florida.
REDUEIX EL SUCRE A LA SANG I L'ORINA: VI DE SÀLVIA. Es deixen en maceració dins un litre de vi blanc (no dolç), 90 grams de sàlvia i 30 beines de mongeta sea, sense la mongeta. Es deixa ebn repòs una novena, a l'ombra i en lloc sec i fresc. Colar i prendre un vaset de 100 ml. Cada dia.
GERANI D'OLOR (Pelargonium graveolens):
AROMATERAPIA: Planta usada per el seu perfum. Que evoca lleugerament a l'aigua de roses, etc. 10 gotes d'essència.
PER VARIUS: Millora la circulació i per tant redueix la inflamació de varius i tonifica, restaura la circulació venosa, igualment per a síndrome premenstrual. Fer fregues amb un drap humitejat amb aigua freda on s'hi han diluït 5 gotes d'essència.
CONTRA LA CAIGUDA DELS PITS: Al ser tonificantc reestructura els teixits i s'aplica sovint per aquest fi, es procedeix igualment com abans.
És un extracte que no s'aplica en ús intern.

2 comentaris:

  1. Caldria recomenar a tothom que planti una planta d'aloe vera.

    ResponElimina
  2. És ben cert. L'àloe vera és una planta molt agraïda. No necessita moltes atencions, és molt decorativa i una eficient infermera en cas d'un petit accident domèstic. Tots n'hauriem de tenir-ne una a casa.

    ResponElimina