PAULÍ BOADA i SALA

Remeis recollits en ocasió de la I TROBADA DE REMEIERS/ERES, Girona, 4 de juny de 2011.

PLANTATGE (llantén menor).
Antihemorràgic, cicatritzant i desinfectant.
Per aplicar-lo a ferides, cal aixafar-lo o mastegar-lo bé i convertir-lo en pasta, la qual aplicarem damunt de la ferida.
Pel mal de coll o irritació de gola, agafarem una fulla i l'anirem mastegant com si fos un xiclet; deixarem que la saliva resultant es vagi escampant per tota la cavitat bucal baixi gola avall. Cal repetir-ho tres o quatre vegades al dia, i continuar fins que desaparegui la molèstia.

BOSSA DE PASTOR.
Molt eficaç per regular les menstruacions doloroses de les senyores. Una setmana abans de l'inici del periode, es pendran tres tasses d'infusió al dia, després de cada àpat. Si cal es repetirà al següent periode.

COSTIPATS AMB TOS.
Decocció de regalèssia i una o dues boles de flor d'eucaliptus. Ho deixarem bullir una estona, per tal que redueixi, per infusió i hi afegirem: unes fulles de plantatge, unes fulles de sàlvia, fulles d'espígol, un brot de farigola i un de romaní, si és possible planta fresca.

ACIDESSA D'ESTÓMAC I IRRITACIÓ.
Farem infusió de dos o tres flors de timó per tassa (aquesta planta és coneguda amb diferents noms, depenent de la comarca: tomanyí, cap d'ase, timus, lavanda, etc...)

ANGINES
Per les angines és eficaç preparar (si hi ha possibilitat) amb un tros de roba, si és possible de cotó, hi posarem unes cullerades de cendra de la llar de foc o de l'estufa, que sigui ben calenta. Hi tirarem un bon raig de vinagre. Ho embolicarem i ho posarem el més calent possible al voltant del coll, quan ens posem al llit.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada