CARME BOSCH

Remei recollit en https://groups.google.com/group/remeis-casolans?hl=es 2009-10.
MAL DE PEUS
Banys de peus amb infusió de romaní.

Una senyora del Pla de l’Estany m’ha dit dos remeis:
1- Les flors de l’alzina per tallar les diarrees.
2- Oli fet amb els fruits madurs de les Sàrries (arum Italicum) aplicat externament, damunt la panxa, calma el mal de ventre.
Recordeu que és una planta tòxica.
REMEI PER LA MELANGIA
Cal fer 5 interaccions o accions:
1ª CULTIVAR.
Cultivar, si podem a prop nostre, les plantes medicinals i aromàtiques que utilitzem en la nostra vida quotidiana per combatre els petits problemes físics que ens molesten. Una part del nostre hort o de la nostra petita terrassa pot convertir-se en la nostra farmàcia i el nostre especier.
Cuidar voluntàriament un hort, un jardí o simplement els testos d'una finestra, sempre ens farà sentir bé.

2ª OLORAR .
Us recomano posar atenció per percebre la infinitat de variacions olfactives que ens proporciona la Natura, per poder interaccionar o accionar totalment amb ella. Descobrir les diferents sentors, acostumar-nos que no hi ha cap aroma dolenta, sinó diferents components químics que transmeten diferents aromes. La sentor d'una planta és una vivència inexplicable amb paraules, és una experiència sensorial que cal viure-la. Cal olorar les fulles i les flors aromàtiques, prendre temps per inspirar profundament i deixar que l'aroa penetri dins nostre. Percebre les diferents molècules aromàtiques ens ajudarà a reconèixer la planta sempre més.
Cada planta aromàtica té unes característiques olfactives particulars que la diferencien de les altres plantes.
Podem percebre fàcilment amb l'olfacte les diferents varietats de mentes i farigoles que creixen i/o que cultive en el nostre entorn.
Cal experimentar amb les aroes de les plantes per descobrir els beneficis d'aquestes essències totalment naturals. Encara que sigui un estímul molt subtil, jo estic convençuda que olorar les plantes i tocar-les és un acte molt senzill i saludable.
Podem recordar que antigament es feien botons per a les camises amb determinades herbes aromàtiques seques, i es portaven herbes seques dins d'una petita capseta penjada al coll com amulet.
Jo mateixa, sovint tinc una branca de menta o de ruda, dins d'un got d'aigua al costat de l'ordinador. Inhalo la seva aroma mentre treballo. M'ajuda a calmar l'ansietat i sento que dóna claredat a la meva ment. Simplement olorant podem experimentar un canvi emocional i tal vegada també físic.
A la meva darrera exposició “ESSÈNCIES”, que es va fer la primavera passada al Museu d'Història de la ciutat de Girona, i que ara es pot veure a Torroella de Montgrí, es pot veure i escoltar un audiovisual on el senyor Miquel Sánchez Romera, neuròleg i cuiner, explica la influència de les aromes en el món de les emocions, de la memòria afectiva, de l'esfera sexual i de l'alimentació.
“El nas capta les molècules aromàtiques que estan volatilitzades per l'aire. Aquestes, a través del bulb olfactori, es relacionen directament amb el cervell. La influència de les aromes en la salut se centra en l'aspecte afectiu, en les emocions. Una olor ens produeix experiències positives o negatives que influenciaran el nostre comportament donant-nos, per exemple, eufòria o elements de tristesa. Una aroma agradable ens proporciona una actitud positiva que tanmateix ens facilita una millora psíquica.
A l'Aromateràpia és més important la influència de l'aroma en el cervell que la seva acció en el cos, és a dir, la curació farmacològica”. Miquel Sánchez Romera.

3ª MIRAR.
Observar atentament les plantes que créixen al nostre entorn, les que cultivem i les que trobe en el nostre camí.
Observar les herbes que creixen al voltant de les plantes cultivades per decidir si les deixem viure o les eliminem.
Mirar les plantes sovint, observar-les, conèixer els seus colors, les diferents formes de les seves flors.
Fotografiar el que veu la mirada amb la càmera, dibuixar amb el llapis o altres estris.

4ª RECOL.LECTAR
Recol.lectar per curar, decorar i perfumar: assecar i conservar.
Recol.lectar amb sentit comú, el que dóna el bosc o el camp: les herbes medicinals per a fer infusions, les herbes per menjar com a verdures fresques, els fruits per fer melmelades, licors o xarops.
Recol.lectar per l'herbari, per fer rams, per conèixer bé una planta, etc...

5ª TRANSMETRE
Transmetre aquest coneixement, que està a punt de desaparèixer, de la millor manera possible.

DOSIFICACIÓ DEL REMEI:
Fer qualsevol d'aquestes accions, un parell d'hores a la setmana, ens calmarà l'ansietat i ens donarà energia saludable.

UN CONSELL
No vulgueu conèixer totes les herbes en una o dues tardes, us heu de donar temps. La riquesa del món vegetal és inabastable per nosaltres. Necessitariem més d'una vida per conèixer totes les plantes que créixen al nostre entorn.
Les trementinaires, que van lliurar la major part del temps de la seva vida a la recol.lecció i a la comercialització de les herbes medicinals, coneixíen, com a molt, unes trenta o quarante plantes medicinals. Aquest coneixemet de les plantes, les seves aplicacions i el seu esforç i valor com a dones viatgeres, els va permetre guanyar-se la vida amb les herbes.
Moltes gràcies.


MACERACIONS AMB HERBES

XAMPANY DE SAÜC
Ingredients: 3 ramells de flors, 4 l. d'aigua, ½ vas petit de vinagre, ½ kg. de sucre i llimona tallada a rodelles.
Tots aquests ingredients es posen en una garrafa durant 1 setmana. Després es filtren, s'embotellen, es tapen hermèticament i es posen a sol i serena durant 3 dies. El líquid que se n'obté es guarda a la nevera o en un lloc fred.

LICOR DE LES DONES D'AIGUA
Ingredients:
1 litre d'anís
200 gr. de sucre
100 gr. de fulles de tarongina fresca o 75 gr. de tarongina seca de l'any.
50 gr, de fulles de menta fresca o 30 gr. de menta seca
40 gr. de pell fresca de llimona
20 gr. de canyella
1 nou moscada
10 gr. de clau d'olor
10 gr. de llavors de coriandre
10 gr. d'arrel d'angèlica
Deixar macerar al sol i serena un mínim de 40 dies, remenant sovint.
Filtrar i embotellar.

OLI DE COP. Oli d'hipèric, oli vermell
Recepta nº 1: 500 gr. d'oli d'oliva i 25 gr. de flors d'hipèric (Hypericum perforatum)
Es cullen les flors i es trituren en un morter. S'afegeix l'oli d'oliva de molt bona qualitat (o altre oli vegetal). Es barreja i es guarda en un pot de vidre net i esterilitzat. Les flors han de quedar totalment submergides dins l'oli. Millor si el pot és de color ambre.
Es deixa la barreja, sense tapar, en un lloc calent de la casa. Durant 3 o 5 dies, de tant en tant dr li dóna voltes. Passat aquest temps es tapa el pot i es deixa “a sol i serena” (en un lloc assolellat) durant sis setmanes fins que s'ha tornat de color vermell. Passat aquest temps es filtra l'oli i es premsen les flors per guardar l'oli en ampolles petites en un lloc fresc i fosc.
Recepta nº 2: 100 gr. de flors que siguin molt seques, barrejar-les amb 1 l. d'oli d'oliva.
Tapar molt bé l'ampolla i col.locar-la cap per avall a l'exterior de la casa “a sol i serena” durant 40 dues i 40 nits. Remenar suaument l'ampolla tots els dies. Després es premsen les flors, colem l'oli i l'embotellem.

USOS EXTERNS DE L'OLI D'HIPÈRIC O OLI DE COP.
1.Per curar ferides, talls.
2.Per dermatosi, èczemes i cremades.
3.Per picades d'insectes (mosquits, abelles,...)
4.Per dolors musculars, lumbago i neuràlgies.
5.Per refredats (massatge a l'esquena i al pit)
6.Per alleugerir el mal d'orella (untar un tros de cotó fluix d'oli i posar-lo a l'orella)
NO ES POT PRENDRE EL SOL DESPRÉS DE L'APLICACIÓ DE L'OLI DE COP.

ESPERIT DE 5 HERBES
Ingredients: 1 litre d'alcohol de 96º, 5 branques de romaní, 5 branques de farigola, 10 branques de lavanda, 3 branques de ruda, 15 botons d'espernallac, la pell d'una llimona i una pastanaga.
Es posen les plantes tallades a l'interior d'una ampolla i s'omple fins dalt d'alcohol. Es deixa reposar la barreja un mínim de 9 dies a dins de cada o a fora, a sol i serena, i es remou suaument cada dia.
Es pot filtrar o deixar-hi les herbes a dins.

USOS EXTERNS DE L'ESPERIT DE 5 HERBES
S'utilitza, fent fregues, per alleugerir els dolors musculars i de les articulacions.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada